SEGRE

COMARCAS

Els pantans desembassen aigua pel desglaç i una tempesta de pedra col·lapsa el Pont

Els embassaments del Segre i la Pallaresa, plens i alliberant fins a 155 metres cúbics/segon || La capital de la Ribagorça va registrar 61 litres/m

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els embassaments de Lleida van alliberar ahir alts volums d’aigua per deixar espai per al desglaç i per la seua part una espectacular tempesta de granís va col·lapsar el Pont de Suert i va deixar 61 litres d’aigua i pedra per metre quadrat en mitja hora. A més, en aquest lapse els termòmetres van caure dels 26 als 6 graus.

La Noguera Ribagorçana també es va veure afectada per aquest episodi i el cabal va augmentar dels 47 metres cúbics per segon als 64 entre les 16.00 i les 19.00 hores. La tempesta va començar aproximadament a les 18.00 hores i la pedra va ser acompanyada per fortes pluges, que van col·lapsar el clavegueram i totes les canonades de desaigüe i van provocar inundacions en soterranis i pàrquings, sobretot a la zona més baixa de la capital de l’Alta Ribagorça. Els Bombers van rebre set avisos per la tempesta i van actuar en tres. Concretament, a la biblioteca pública, en un pàrquing privat en què es va arribar a acumular fins a un metre de granís i van enviar una dotació al carrer Aigüestortes, on van detectar un clot a la via, lloc al qual va haver d’assistir la brigada municipal per restringir el pas als vehicles i avui els tècnics analitzaran el carrer per avaluar-ne els danys.

Aparcaments soterrats al Pont van acumular de 70 centímetres a un metre d’aigua i granís

L’alcalde del Pont, Josep Antoni Troguet, va explicar que la tempesta no va provocar a primera vista “danys greus” amb l’excepció de petites inundacions en habitatges, que hauran de bombar l’aigua.

D’altra banda, les altes temperatures dels últims dies (al pla van assolir els 29,9 graus a Seròs i Alcarràs i al Pirineu, els 29,7 a Isona) han activat el desglaç i en l’última setmana les reserves de neu al Pirineu han passat de 1.574 a 1.288 hectòmetres cúbics d’aigua, 286 hectòmetres menys dels quals bona part han anat cap als rius. Els embassaments s’han omplert a conseqüència d’aquest desglaç i ahir deixaven anar aigua sense excepció, de l’ordre de 100 a 155 metres cúbics per segon en el cas dels de Lleida. A les conques del Segre i de la Noguera Pallaresa tots els embassaments estaven per sobre del 90% de la capacitat i la punta la va assolir el de Sant Antoni (99,6%, amb 226 hectòmetres cúbics d’aigua). Així mateix, els rius van registrar augments del cabal pels alliberaments d’aigua de les preses. A Lleida ciutat, les comportes de la Mitjana van deixar anar fins a 231 metres cúbics d’aigua per segon a primera hora del matí. Les pluges d’ahir, que seguiran al llarg del cap de setmana, podrien reforçar l’impacte del desglaç si les temperatures ho permeten.

Ahir es van registrar fins a setanta litres per metre quadrat al Pont de Suert al llarg de la tarda i 8,8 litres al Solsonès. El Pallars va registrar també pluges, però només de 0,3 a 0,7 litres, segons va assenyalar el Servei de Meteorologia.

“La calamarsada, de pel·lícula, ha afectat la zona baixa del municipi” L’alcalde del Pont de Suert, Josep Antoni Troguet, va explicar ahir que “la calamarsada ha estat de pel·lícula” i “ha afectat la part més baixa del poble”. Alguns dels equipaments públics que s’ubiquen en aquesta zona són la biblioteca o el poliesportiu. En aquest últim, “semblava que plogués a l’interior tant com a l’exterior”, va assegurar Troguet. A la biblioteca, els Bombers també van haver d’actuar a l’inundar-se els baixos de l’immoble. El primer edil va apuntar que aquest no és un dels episodis en els quals més ha plogut en aquesta localitat, encara que sí que és un dels més importants pel que fa a la pedra, ja que en alguns punts de la població es van arribar a acumular més de setanta centímetres de granís, especialment a les entrades dels garatges.

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.ENDESA

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.ENDESA

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.

El pantà de Sant Antoni, a Talarn, va alliberar fins a 155 metres cúbics per segon i estava al 99,6%.ENDESA

tracking