SEGRE

PATRIMONI REHABILITACIÓ

Restauren el pòrtic barroc de Sant Ramon i tornaran a exhibir-lo al maig

D’estil barroc i únic a Catalunya, fa dos anys que està tapat amb una malla

El pòrtic barroc del santuari de Sant Ramon fa dos anys que està cobert amb una malla.

El pòrtic barroc del santuari de Sant Ramon fa dos anys que està cobert amb una malla.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sant Ramon restaura el pòrtic d’estil barroc català a l’entrada al temple del santuari. Aquests treballs consisteixen en la recuperació de les quatre columnes salomòniques, així com les escultures i els elements ornamentals. La restauració la dirigeix el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat i, segons el responsable de l’actuació, Albert Gaset, els treballs finalitzaran a finals del mes de maig.

Aquestes obres arriben després d’una primera actuació d’emergència fa dos anys, que va consistir a netejar la floridura acumulada sobre l’empedrat i es van fixar elements que presentaven risc de despreniments. Des d’aleshores es va deixar el conjunt escultòric tapat de forma provisional amb una malla de contenció per evitar que es deteriori més. Aquesta primera actuació va ser finançada per la Diputació i l’import va ascendir a 16.000 euros.

Els treballs que es porten a terme actualment consisteixen a consolidar i recuperar l’empedrat sorrenc amb plaques de zinc. Aquesta actuació permetrà deixar de nou al descobert el pòrtic, segons va explicar Gaset, que va indicar que bona part de les patologies que s’hi han detectat són conseqüència d’unes obres anteriors de l’any 1985.

De fet, durant els últims anys van tenir lloc diversos despreniments i el pòrtic corria el perill de desplomar-se. L’actuació la financen conjuntament la Diputació de Lleida i l’orde de la Mercè. Les columnes del pòrtic del santuari de Sant Ramon són úniques a Catalunya pel fet d’estar separades de la paret. Al llarg de l’última dècada, Sant Ramon i l’orde monàstic han invertit més d’un milió d’euros en la recuperació de l’històric edifici mercedari.

tracking