SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Dictada a Balaguer la primera condemna al Popular a Catalunya per la venda d'accions

Obliga a tornar 9.929 euros a un veí de Bellvís i el seu fill i hi ha centenars de demandes similars a Lleida || Per no facilitar als clients informació real sobre la solvència del banc, que va fer fallida

Imatge d’arxiu dels jutjats de Balaguer.

Imatge d’arxiu dels jutjats de Balaguer.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El titular del jutjat de primera instància i Instrucció número 2 de Balaguer ha condemnat el Banc Popular a tornar 9.929 euros més interessos a un veí de Bellvís i el seu fill per la conversió de bons en accions el 25 de maig de l’any 2016 sense facilitar als clients informació real sobre la solvència de l’entitat, que posteriorment va fer fallida.

Es tracta de la primera condemna contra el banc per aquesta raó dictada a Catalunya, segons van explicar ahir a aquest diari fonts judicials. Als jutjats de Lleida hi ha més de 300 demandes similars, i milers en el conjunt de Catalunya. Els veïns de Bellvís que han guanyat aquesta primera sentència a Catalunya van presentar la demanda a través de l’entitat Dret i Compromís: Associació Europea de Consumidors (ASEC), representada a la província de Lleida pel despatx Cudós Consultors.

Aquest bufet va demandar el banc davant del jutjat de Balaguer reclamant “la nul·litat de les compres de les accions (...) per vici de consentiment derivat d’infracció greu del deure d’informació (...) sobre la solvència de l’entitat”. En la demanda s’al·legava que el vici de consentiment s’havia produït per haver ocultat el banc la veritable situació financera de l’entitat, atorgant-li una fortalesa econòmica que realment no tenia.

La sentència dóna la raó als veïns de Bellvís i afirma que el Popular era coneixedor d’un conjunt d’indicis que, “conjuntament considerats, donaven l’elevada possibilitat que hagués mostrat públicament una situació financera força pitjor” de la que va donar a conèixer als clients als quals va endossar les accions.

Segons el jutge de Balaguer, “la dada que resulta més contundent és la relativa a l’enorme diferència trobada entre els comptes reflectits a 30 de juny del 2016 i els informats just un any més tard”.

La sentència també explica que “el fet que en l’esmentat lapse temporal aflorin pèrdues per valor de més de 12.000 milions d’euros (...) és un indici absolutament sòlid i contundent que la situació financera de l’entitat s’havia estat amagant al llarg dels anys, però que, arribats a un punt, va haver de treure’s completament a la llum pública”.

Una entitat ha reclamat per 300 perjudicats lleidatans Només l’entitat Dret i Compromís: Associació Europea de Consumidors (ASEC) ha presentat demandes als jutjats de Lleida reclamant els diners de 300 perjudicats lleidatans per les accions del Popular, entre els quals els dos veïns de Bellvís que han obtingut aquesta primera condemna a Catalunya. Antoni Cudós, lletrat del bufet Cudós Consultors, que representa l’ASEC a Lleida i porta també 200 demandes més a la resta de jutjats catalans, creu que aquesta condemna obre la porta perquè la resta d’afectats per la mala praxi del banc recuperin els seus diners.   En el cas sentenciat ara a Balaguer, el jutge recull íntegrament la demanda, anul·la la compravenda d’accions i condemna el Popular a tornar la xifra de 9.929 euros més interessos al veí de Bellvís i el seu fill.

tracking