SEGRE

MUNICIPIS SERVEIS

La Granadella, sis anys sense TDT pels molins de vent

Acord per millorar el senyal, interromput pel parc eòlic || La manca d’interlocutor a la Generalitat en retarda l’execució

El campanar de la Granadella, amb un molí al fons.

El campanar de la Granadella, amb un molí al fons.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de la Granadella, Telecomunicacions de la Generalitat i l’empresa Eolia Renovables han arribat a un acord per instal·lar l’amplificador que permeti rebre el senyal de TDT a més d’un centenar d’habitatges que capten el senyal de televisió amb interferències des de fa sis anys. Tanmateix, la falta d’un interlocutor vàlid al Govern arran de l’aplicació de l’article 155 que té intervinguda la Generalitat impedeix formalitzar la firma del conveni que haurà d’esperar que hi hagi govern a Catalunya.

L’alcalde de la Granadella, Carles Gibert (Independents per la Granadella-Acord Municipal), i la companyia responsable dels aerogeneradors així ho van explicar. Les tres parts van formalitzar el conveni a finals del 2017 i des d’aleshores s’espera fer efectiva la rúbrica.

Des que l’any 2012 van entrar en funcionament els molins de vent de la Granadella, els veïns de diverses zones del municipi han denunciat continus problemes per rebre el senyal de les cadenes de televisió a través de la TDT, en especial TV3 i C-33. Finalment, serà l’empresa Eolia Renovables la que pagarà la col·locació de l’amplificador del senyal i es farà càrrec del seu manteniment durant tres anys. Després, el consistori es farà càrrec de la instal·lació.

A començaments del 2016 les tres parts implicades ja van arribar a un acord en aquesta línia, tot i que encara no es va consolidar. El març de l’any passat també es va anunciar un pacte per solucionar la falta de senyal, però tampoc no es va posar en marxa, de manera que els veïns acumulen ja sis anys amb mala visió de la Televisió Digital Terrestre. Un dels esculls per a un acord era qui assumeix els costos de manteniment dels equips necessaris, quantificats en el seu dia en milers d’euros anuals.

Opcions sobre la taula Durant tot aquest temps s’han dut a terme nombroses negociacions i s’han estudiat diverses solucions per poder acabar amb els problemes del senyal de TDT. Finalment, es va optar per col·locar l’amplificador a la Serra de Sant Antoni, que recollirà el senyal del repetidor de la Cerdera per poder travessar la barrera que creen els molins eòlics. Al principi la Generalitat havia de finançar el projecte, però es va descartar per la falta de partides arran de la crisi, la qual cosa també va comportar successives demores. La falta de visibilitat d’alguns canals, que moltes vegades es veien pixelats o simplement no es veien, també afecta diverses cases del municipi de Bellaguarda.

tracking