SEGRE

Abandonen un obús de la Guerra Civil al costat d'un col·legi de Cervera

Imatge de l'obús que es va trobar ahir al centre de Cervera.

Abandonen un obús de la Guerra Civil al costat d'un col·legi de Cervera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’aparició d’un obús de la Guerra Civil sense esclatar en ple centre de Cervera va fer saltar ahir al migdia totes les alarmes. Un veí va trobar l’artefacte cap a les 11.30 hores al costat d’uns contenidors situats a la plaça Pius XII, a escassos metres de l’escola Jaume Balmes i de l’institut Antoni Torroja, amb centenars d’alumnes a l’interior dels edificis. El veí va avisar de la troballa la Policia Local i els agents es van personar al lloc dels fets. Després de prendre les primeres mesures de seguretat, tenint en compte que Cervera celebrava ahir el seu mercat setmanal i acollia el concurs El Maria Canals porta cua, van alertar els agents del Tedax (Tècnics Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius), que de seguida es van desplaçar a Cervera. Els Tedax van recomanar acordonar la zona i tallar els carrers més pròxims per poder treballar garantint la seguretat dels veïns. Així, es va tallar el trànsit rodat i per als vianants el carrer Canceller Dou i la plaça Pius XII, zones bastant freqüentades de gent per la celebració del mercat setmanal.

La troballa de l’artefacte i la seua posterior retirada, que es va prolongar més d’una hora, va coincidir amb la sortida dels alumnes de l’escola Jaume Balmes, que es va fer amb molt de compte, segons va explicar l’alcalde de Cervera, Ramon Royes. En cap moment no va ser necessari desallotjar ni confinar els alumnes dels dos centres educatius, així com cap altre edifici pròxim com la biblioteca comarcal Jaume Finestres o l’Arxiu Comarcal de la Segarra. El primer edil va avançar ahir que l’obús trobat era un projectil d’artilleria de setanta-cinc mil·límetres de calibre, que encara estava carregat i portava detonador. Els agents del Tedax se’l van emportar i la previsió era que el detonessin durant la jornada d’ahir, lluny del centre de Cervera.

L’ajuntament ho investigarà

El primer edil va qualificar el succeït com “una irresponsabilitat salvatge, és molt greu”. Ramon Royes va explicar que des de la Paeria de Cervera van fer una crida a la participació ciutadana per aclarir el fets, “investiguem el que ha passat”, encara que va reconèixer que és difícil trobar el responsable. L’alcalde de la localitat també va recordar que en cas de trobar-se un artefacte d’aquestes característiques s’ha d’avisar els Mossos d’Esquadra immediatament i no deixar-lo al costat d’un contenidor al mig de la ciutat.

És el segon que es troba aquest any després del de Gardeny

El que es va trobar ahir a Cervera és el segon obús de la Guerra Civil que s’ha trobat a les comarques de Lleida aquest any. El mes de gener passat, els Mossos d’Esquadra en van retirar un altre d’una parcel·la propera a la guarderia del Parc de Gardeny de Lleida, a l’avinguda Onze de Setembre. L’artefacte, de setanta centímetres de llarg per uns altres vint d’ample, va ser trobat durant els treballs per enjardinar el terreny que estava duent a terme una excavadora. Els operaris van trucar immediatament als Mossos d’Esquadra, que van desplaçar fins al terreny un equip dels Tedax. També s’hi va desplaçar una patrulla de la Guàrdia Urbana per evitar que ningú no s’atansés al lloc dels fets. A més, el juliol del 2016 un nen de Barcelona que tornava d’unes colònies al Pirineu es va emportar a casa una granada de morter de la Guerra Civil, encara que l’artefacte estava desactivat.

tracking