SEGRE

MUNICIPIS LA LLUITA CONTRA LA DESPOBLACIÓ

Maldà apujarà un 50% l'IBI de les cases buides

L’aplicarà a tots els habitatges que estiguin desocupats tot l’any, llevat que els seus amos els inscriguin en una borsa municipal de lloguer || Mesura pionera a Lleida que inclourà obres per restaurar-los

Habitatges al poble de Maldà, on l’ajuntament preveu aplicar un recàrrec de l’IBI als buits.

Habitatges al poble de Maldà, on l’ajuntament preveu aplicar un recàrrec de l’IBI als buits.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Maldà apujarà un 50% l’impost de béns immobles (IBI) de tots els habitatges que estiguin buits tot l’any, llevat que els seus propietaris els incloguin en una borsa municipal de lloguer. Així ho va explicar l’alcalde, Sebastià Mata, que va assenyalar que amb això persegueixen dos objectius: afavorir l’ocupació de les cases deshabitades i evitar que es deteriorin. Mata calcula que més de la meitat de les d’aquest poble de 230 habitants es troben en aquesta situació i va destacar que el parc immobiliari “s’està convertint en un cementiri de cases”.

L’ajuntament incorporarà aquesta normativa en un nou reglament, que va ser aprovat de forma inicial pel ple per unanimitat a finals de març i que haurà d’entrar en vigor a començaments de l’any vinent. Es tracta d’una mesura pionera a les comarques lleidatanes, que va més enllà dels gravàmens que s’han aplicat fins ara a pisos buits propietat de bancs (vegeu el desglossament) i s’estén així també als immobles en mans de particulars. Només uns quants consistoris l’han adoptat fins ara en el conjunt de Catalunya.

Els ingressos del recàrrec de l’IBI es destinaran a obres i reparacions en cases de la borsa de lloguer municipal

El procés s’iniciarà en els propers mesos amb l’elaboració d’un cens d’habitatges, que haurà de determinar quins estan buits tot l’any i no són ni el domicili habitual ni tampoc la segona residència dels seus propietaris. Aquests seran els que tindran un recàrrec del 50 per cent en l’IBI llevat que els seus amos finalment els lloguin. Només així es veuran exempts d’aquest recàrrec, encara que els hauran d’arrendar a través de la borsa de lloguer que engegarà el consistori. Això es deu, va apuntar Mata, al fet que alguns titulars d’habitatges “s’aprofiten de l’escassetat d’immobles disponibles per llogar i demanen per ells quantitats desorbitades”. L’alcalde va afegir que la borsa municipal regularà els preus dels arrendaments i “facilitarà als propietaris la gestió del lloguer de les seues cases”.

Quant als ingressos que l’ajuntament obtingui amb aquest recàrrec del 50% de l’IBI, es destinaran a reparacions i millores a les cases inscrites en la borsa de lloguer municipal.

El primer edil va apuntar que el consistori “exercirà de masover i “arreglarà les cases dels propietaris a canvi que es comprometin a mantenir-les de lloguer fins a un termini concret”. Els edificis abandonats poden arribar a ser un risc per a la seguretat i costos per als ajuntaments si es degraden fins a l’estat de ruïna (vegeu el desglossament).

tracking