SEGRE

AIGÜES CRESCUDES DELS RIUS

Aran demana prohibir activitats a la Garona quan assoleixi els 80 metres cúbics

La pluja i el desglaç provoquen de nou l’avinguda de la Pallaresa a Esterri d’Àneu i la Guingueta negant finques || Pas alternatiu a la Bonaigua per despreniments

El riu Garona al seu pas per Vielha, que ahir va registrar un cabal de més de 80 metres cúbics.

El riu Garona al seu pas per Vielha, que ahir va registrar un cabal de més de 80 metres cúbics.CLARA VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els alcaldes d’Aran van acordar ahir demanar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) la creació d’un protocol excepcional per prohibir activitats a la Garona quan aquesta abasti els 80 metres cúbics d’aigua per segon. El síndic, Carlos Barrera, va explicar que precisament ahir, quan el cabal de riu superava els 95 metres cúbics es va poder veure tres persones navegant en caiac pel riu al seu pas per Bossòst, “una cosa totalment arriscada”, va dir. Van acordar reclamar a l’organisme de la conca les inversions pendents de defensa després de la riuada del 2013 als pobles de Les, Bossòst i Vielha. En el cas de Bossòst, després de la pluja de dilluns i dimarts, que es va sumar al desglaç, es va desbordar ahir el barranc de la Margalida i va tallar el Camín Reiau, en direcció a Les. Els punts crítics en aquest muncipi se centren en un mur de contenció a la zona de Camon i en el tram sud del riu en aquesta població s’ha aixecat el llit a conseqüència de la sedimentació. El Conselh demanarà a la CHE que revisi els diferents punts de l’eix de la Garona en el qual es produeix aquesta sedimentació. Protecció Civil va activar la prealerta Inuncat per l’avinguda de la Garona, el cabal de la qual va pujar ahir per sobre dels 98 metres cúbics al seu pas per Bossòst. Un volum que suposa tres vegades més que el cabal registrat dilluns, que va ser de 33 metres cúbics. Així mateix, la pluja de la matinada passada al Pirineu es va sumar al desglaç i va provocar el desbordament de la Pallaresa al seu pas per Esterri d’Àneu i Escaló inundant finques pròximes al riu.

A Llavorsí es va registrar un cabal de 150 metres cúbics, segons l’alcalde, Josep Vidal. L’alcalde d’Esterri, Ramon Villuendas, va assegurar que l’aigua havia negat finques pròximes al riu encara que sense causar afectació. Va assenyalar que la gran quantitat d’aigua ha fet pujar el nivell freàtic, “que és el que ha causat més danys en el centre inundant algun garatge”. va dir. Per una altra banda, la pluja de la matinada de dilluns també va provocar un despreniment de fang i pedres al port de la Bonaigua (C-28), al barranc de l’Hostal de l’Andreuet, a Alt Àneu, que va obligar a donar pas alternatiu durant unes hores mentre es netejava la via.

tracking