SEGRE

El Geoparc de Tremp es dirà “Orígens-Pirineus Catalans"

El Geoparc de Tremp es dirà “Orígens-Pirineus Catalans

El Geoparc de Tremp es dirà “Orígens-Pirineus Catalans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Geoparc Orígens-Pirineus Catalans és el nom escollit com a marca de posicionament del territori Conca de Tremp-Montsec, reconegut el passat mes d’abril per la UNESCO. El nom comercial ha estat anunciat aquest dimecres a Lleida pel president del Geoparc, Joan Ubach; el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ferran Miralles, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional. El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals.

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món.

El geoparc lleidatà el formen 19 municipis de 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

Dinosaures i evolució de la vida

És precisament per aquests motius que s’ha decidit adoptar com a nom comercial Geoparc Orígens-Pirineus Catalans, que va més enllà de la simple denominació geogràfica amb què els científics coneixen la zona.

Així, la paraula “orígens” emfasitza la rellevància del territori per explicar el sorgiment i evolució de la serralada del Pirineus i també els diferents estadis d’evolució de la vida. Alhora, incorpora “Pirineus Catalans” per facilitar la ubicació i el posicionament geogràfic d’aquest territori.

A més, el logotip incorpora un dels trets més significatius de la Conca de Tremp-Montsec, considerat el seu leitmotiv, com és la presència de fòssils dels darrers dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció.

tracking