SEGRE

SERVEIS PROVEÏMENTS

Senan, primer poble de Tarragona que beu de Lleida i tres més esperen el Segarra-Garrigues

Aquesta població fa més de vint anys que no beu aigua de l’aixeta ja que el pou està contaminat amb nitrats || Una situació similar en altres municipis pendents de la connexió del canal

Les obres per instal·lar la conducció d’aigua de l’Espluga Calba al municipi de Senan.

Les obres per instal·lar la conducció d’aigua de l’Espluga Calba al municipi de Senan.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Senan serà el primer poble de Tarragona que beurà de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, que proveeix més d’una vintena de municipis d’aquesta comarca i del Segrià. Les obres per connectar la xarxa d’aquesta població de la Conca de Barberà a l’Espluga Calba ja han començat i tenen un termini d’execució de dos mesos, amb la qual cosa es preveu que estaran a punt a l’estiu, segons va informar l’alcaldessa, Carme Ferrer.

D’aquesta forma, es posa fi a més de deu anys de negociacions per poder beure aigua de qualitat de l’aixeta. Fa més de vint anys que no poden fer-ho ja que el nivell de nitrats al pou del qual se subministra Senan ho fa impossible. “Des d’aleshores bevem aigua embotellada. Amb la de l’aixeta ens dutxem i rentem els plats”, va indicar. Ferrer va remarcar que gairebé la meitat de la vintena de municipis de la Conca de Barberà tenen aquest mateix problema, una afirmació que el president de la comarca, Francesc Benet, va confirmar.

En concret, estarien en la mateixa situació Santa Coloma de Queralt, Vallbona de Riucorb, Passanant, Onesa, les Piles, Llorec, Forès i Savallà del Comtat. De fet, les Piles, Santa Coloma i Forès, a Tarragona, i Montmaneu (a Barcelona) són els únics quatre pobles beneficiaris del minitransvasament del Segre a conques internes autoritzat pel Govern central el 2010 per desenvolupar la portada de Rialb des del Segarra-Garrigues, que ha comportat nombroses polèmiques i que encara està pendent. Per aquesta raó, el consell de la Segarra ha prescindit d’aquest projecte global i ja compta amb una subvenció de 800.000 euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per habilitar una connexió directa al Segarra-Garrigues que costarà un milió per tenir aigua de boca amb garanties (vegeu SEGRE del dia 4).

tracking