SEGRE

TEMPORAL CALAMARSA

Una espectacular tempesta de pedra col·lapsa part de la Noguera i danya fruiters i cereal

El granís talla la C-13 a Camarasa i complica el trànsit a la C-12 entre la capital de la Noguera i Os de Balaguer, on es van acumular fins a quinze centímetres || Les temperatures cauen fins a disset graus

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una espectacular tempesta d’aigua i granís va col·lapsar ahir a la tarda part de la comarca de la Noguera, cosa que va fer tallar la C-13 a Camarasa a l’altura del Club de Tennis Balaguer i va dificultar la circulació a la C-12 entre la capital de la Noguera i Os de Balaguer, on la pedra es va acumular a la via i va impossibilitar el pas dels vehicles. Precisament, a Os de Balaguer en tan sols mitja hora van caure fins a 26,3 litres per metre quadrat, i en només deu minuts es van registrar 22,4 litres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. En total, a Os de Balaguer es van acumular fins a 41,2 litres durant tot l’episodi. La tempesta va descarregar amb intensitat i la pedra va deixar els carrers de la població totalment coberts. L’alcaldessa, Estefania Rufach, va explicar que la pedra va tapar tots els desaigües i “hi va haver moments crítics en què entrava aigua a gairebé totes les cases, especialment a la residència de gent gran”, va dir. El tram de la carretera C-12 entre Balaguer i les Avellanes va quedar també negat de pedra i va ser necessària la presència de màquines llevaneu per netejar la calçada. No obstant, no es va arribar a tallar la circulació. El granís sí que va tallar la C-13 a Camarasa, a l’altura del Club de Tennis Balaguer, on va quedar atrapat un vehicle. L’alcaldessa, Elisabeth Lizaso, va apuntar que el trànsit es va desviar per un camí paral·lel a la carretera en aquest tram de la via. La brigada municipal va treballar amb maquinària per deixar neta la calçada. El front de tempestes va entrar pel Segrià i es va anar desplaçant cap a la Noguera, el Solsonès, el sud de l’Alt Urgell, els Pallars i Aran. A Camarasa es van registrar fins a 53 litres per metre quadrat, 51,7 a Baldomar o 24,9 al Montsec (vegeu el desglossament).

La pedra també va danyar desenes d’hectàrees de fruiters la Noguera i de cereal, especialment a Balaguer, Gerb, Albesa, Os de Balaguer i Camarasa.

D’altra banda, a partir de les tres de la tarda, les temperatures van descendir en picat fins als 17 graus en llocs com Vielha, que van passar dels 20 graus al migdia als 3 a les nou de la nit. Al pla també van descendir entre els 8 i els 10 graus. La cota de neu es va situar als 1.500 metres i va nevar a la Bonaigua i Bagergue.

Un despreniment a Arties talla la via d’accés al Montardo Un despreniment de terra, roques i fang sobre la ribera de Valarties, a cinc-cents metres del nucli d’Arties (Naut Aran), va tallar la pista forestal que dóna accés al Montardo, va sobrepassar el riu Valarties i va cobrir part dels dipòsits d’aigua d’aquesta població. L’allau, que es va produir divendres a la nit, també va arrancar un suport d’una línia de mitja tensió, cosa que va provocar un tall al subministrament elèctric del poble d’Arties, malgrat que es va connectar a un d’emergència. També va afectar el sistema de cloració de l’aigua, que es va substituir per bateries ahir mateix. Es va desprendre una llengua de més de 450 metres de la muntanya per on transcorre un barranc.

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.SEGRE

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.SEGRE

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.

La carretera C-13 a Camarasa, tallada pel granís.SEGRE

tracking