SEGRE

AIGÜES REGADIUS

A punt l'últim tram de l'Algerri-Balaguer, a la capital de la Noguera, que regarà al juny

Les obres de la xarxa de reg estaran acabades i alguns regants ja tenen instal·lats els sistemes per iniciar la campanya || L’objectiu és regar 792 hectàrees a Balaguer d’un total de 273 pagesos

Operaris treballaven la setmana passada en la connexió d’una de les canonades de l’últim sector.

Operaris treballaven la setmana passada en la connexió d’una de les canonades de l’últim sector.E. FARNELL

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres de l’últim tram del canal Algerri-Balaguer a la capital de la Noguera estan pràcticament acabades. La xarxa principal de regadiu estarà llesta a partir de la primera quinzena de juny, quan finalitza el termini contractual amb l’empresa encarregada de fer els treballs, Acsa-Sorigué. De fet, una trentena d’agricultors d’aquest sector seran els primers a regar les seues finques perquè ja tenen instal·lat el regadiu a les parcel·les. El president de la comunitat de regants, Carlos Gra, va assenyalar que alguns d’aquests 30 agricultors ja han sol·licitat regar en el moment en què es disposi d’aigua i d’altres ho faran de forma gradual, va apuntar. Per la seua part, des de la conselleria d’Agricultura van confirmar l’acabament de les obres de l’últim sector del canal i que actualment es duen a terme les proves de pressió i de funcionament dels hidrants.

Paral·lelament, els beneficiaris també ultimen la construcció de les casetes de regadiu en les quals s’instal·len els comptadors.

La xarxa del regadiu de l’últim tram de l’Algerri-Balaguer va ser adjudicada per més de cinc milions entre la concentració parcel·lària, xarxa de desaigües i drenatges (5 quilòmetres) i parteix dels camins que van quedar pendents en els últims anys pel procés de delimitació de la zona d’especial protecció d’aus estepàries (zepa). Les obres de reparcel·lació van començar l’any 2011 i s’han executat per fases amb moltes demores. Del projecte de 8.000 hectàrees de regadiu del canal, Balaguer havia de regar més de 2.000 hectàrees però la designació de més de 1.300 hectàrees com a zepes (zones de protecció de les aus) va deixar el projecte en tan sols 792 hectàrees i 273 beneficiaris.

El projecte arriba després de deu anys d’esperes, ja que el 2007 es van posar en reg les últimes hectàrees de la zona regable abans de Balaguer, a Castelló de Farfanya. La primera pedra del canal es va col·locar fa 27 anys a Albesa i l’aigua va arribar a les primeres finques a Algerri el 1999. Aquest últim tram a Balaguer ha comportat la construcció de més de 29 quilòmetres de canonades i la instal·lació de 149 hidrants. Actualment reguen prop de 7.000 hectàrees entre tots els sectors del canal. Val a recordar que aquesta primavera el canal ha iniciat l’ompliment de basses de regadiu del municipi d’Algerri a través del camp fotovoltaic, pioner en el sector, que s’ha instal·lat a l’estació d’Ivars de Noguera.

Assaig amb nous cultius com la soja i el pistatxo La soja ha estat l’últim cultiu que ha incorporat el canal, després d’altres varietats com el panís, els pèsols o les cebes. Aquests cultius han estat plantats en parcel·les petites per comprovar-ne la viabilitat. Així mateix, també es preveu la plantació d’una hectàrea de pistatxos al sector de Balaguer. No obstant, els cultius més predominants són l’alfals, el panís i els fruiters, encara que només es limiten al terme d’Albesa.

tracking