SEGRE

TURISME OCUPACIÓ

L'hostaleria preveu un dèficit de tres-cents treballadors per a la campanya d'estiu a Lleida

Els contractes creixen un 3% respecte a l’any passat però hi ha dificultats per trobar assalariats qualificats || La patronal lleidatana confia que a l’agost se superin els 10.400 ocupats

La Sònia, una de les titulars de Lo Quiosc de Tremp, amb un cambrer de sala.

La Sònia, una de les titulars de Lo Quiosc de Tremp, amb un cambrer de sala.TALARN EXPERIENCE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector de l’hostaleria a Lleida preveu un dèficit d’uns 300 treballadors per a la pròxima campanya d’estiu. El sector ultima les contractacions per als propers mesos, que respecte a l’any passat han augmentat un 3%, i confien que a l’agost, el mes amb més ocupació, se superin els 10.400 treballadors, dels quals 1.700 són temporals. L’any passat es van superar els 10.000.

Des de la Federació d’Hostaleria de Lleida asseguren que serà difícil cobrir tota la demanda i hi haurà problemes per trobar treballadors qualificats. El president de la Federació d’Hostaleria, Josep Castellarnau, va dir que no hi ha una sola causa sinó que són diverses. “El cert és que no s’aprecia cap estratègia per afrontar el repte més important que té el sector a sobre de la taula.”

Problema endèmic que abans de la crisi es resolia recorrent a treballadors estrangers

L’ocupació ha anat creixent al voltant del 4% en els últims anys, tot i així, “aquest estiu faltaran uns 300 treballadors per atendre la campanya”, va dir. Aquest dèficit és un problema endèmic dels hotelers que fa deu anys, abans de la crisi, recorrien a treballadors estrangers, una cosa que ara no és possible. “La majoria prefereixen buscar primer una feina a qualsevol destinació costanera”, va dir.

El gerent de l’entitat, Ramon Solsona, va destacar que la manca de professionals no afecta només l’hostaleria, hi ha altres sectors (metalúrgia, transport o forners) que tenen les mateixes dificultats, especialment quan es tracta de treballs estacionals. Molts establiments de les comarques de Lleida, tant del pla com del Pirineu, passen actualment per una situació “desesperant” a la recerca de professionals.

De fet, quan la situació econòmica millora, la dificultat per trobar treballadors també creix i és complicat competir amb altres alternatives.

“Busquem un cuiner amb experiència i de moment és impossible” Els titulars del Bar-Restaurante Lo Quiosc de Tremp expliquen la dificultat que tenen per trobar un cuiner amb experiència que pugui afrontar el dia a dia del restaurant. La Sònia, una de les propietàries, va assegurar que no hi ha continuïtat i molts “volen treballar amb unes condicions impossibles”, va dir. “Hem buscat molt, fins i tot a Barcelona però és preocupant perquè no trobem ningú. Tampoc especialistes a fer còctels, una cosa que ens sorprèn perquè oferim bones condicions d’horari i de sou”, va dir la Sònia.

tracking