SEGRE

ESNOTICIA

Dos morts a l'estavellar-se amb un ultra lleuger a l'aeroport de la Seu d'Urgell

Els dos ocupants d’un ultralleuger van perdre la vida ahir al matí quan l’aeronau es va estavellar mentre feia un vol de proves a l’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell. Es tracta del primer accident mortal que es registra a la infraestructura. Les víctimes són dos residents a Andorra de nacionalitat belga de 64 i 73 anys.

Imatge de la cua de l’ultralleuger accidentat en el qual viatjaven les dos víctimes.

Imatge de la cua de l’ultralleuger accidentat en el qual viatjaven les dos víctimes.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos ciutadans d’Andorra de 64 i 73 anys van morir ahir al matí a l’estavellar-se l’ultralleuger en el qual viatjaven als voltants de l’aeroport de la Seu d’Urgell, en el primer accident aeri mortal que s’ha registrat en aquesta infraestructura. El sinistre es va produir quan faltaven deu minuts per a les onze del matí. Segons les primeres investigacions, l’avioneta havia realitzat ja diverses maniobres d’aproximació sobre la zona quan, per causes desconegudes i que s’estan investigant, es va estavellar frontalment contra el terra, a escassos metres de la tanca perimetral del recinte aeri, al costat de la pista d’enlairament i aterratge i a la banda més propera a la serradora de Montferrer. Els dos ocupants de l’aparell, Joseph Gilman i Philippe Gutwirth, van morir pràcticament a l’acte.

Un camioner va donar l'alerta

El conductor d’un camió que circulava per la zona va veure l’accident i va alertar els serveis d’emergència. L’inspector en cap dels Mossos d’Esquadra de l’Alt Urgell, Salvador Plens, i el subcap territorial de guàrdia dels Bombers de la Generalitat, Jesús Tuneu, van informar que el pilot de l’avioneta, Joseph Gilman, “era coneixedor de la zona” (més informació a la pàgina 4).

Fins al lloc de l’accident es van desplaçar tres ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), quatre dotacions dels Bombers de la Generalitat, tres dotacions dels Bombers d’Andorra, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil. També van comptar amb la col·laboració de personal de l’aeroport.

Mesures de seguretat

Inicialment, els Bombers van escampar escuma per evitar que s’incendiés el combustible vessat per l’ultralleuger i “preservar l’entorn” per a la investigació. Un forense, acompanyat per la comitiva judicial, va certificar la mort dels dos ocupants, encara que els seus cossos no van poder ser rescatats fins a mitja tarda després que els Tedax van desactivar el dispositiu d’expulsió que hi ha sota els seients del pilot i el copilot, ja que es podien accionar accidentalment.

Investigacions dels Mossos i de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria La Unitat Tècnica de Seguretat Aèria dels Mossos es va fer càrrec de la investigació per determinar les causes del sinistre. Així mateix, està previst que avui es desplacin fins a l’aeroport d’Andorra-la Seu tècnics de la Comissió d’Investigació d’Accidents i Incidents d’Aviació Civil (CIAIAC) de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), que faran una investigació interna sobre l’accident. Per aquesta raó, les restes de l’aeronau, que es troben entre arbres i matolls, hauran de romandre intactes fins a l’acabament de l’exploració. Els ultralleugers no porten ni caixa negra ni tampoc estan obligats a tenir plans de vol.

Imatge de la cua de l’ultralleuger accidentat en el qual viatjaven les dos víctimes.

Imatge de la cua de l’ultralleuger accidentat en el qual viatjaven les dos víctimes.C. SANS

tracking