SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

El Suprem exigeix que les plantes de purins tancades tinguin primes en menys d'un mes

Amenaça d’imposar multes si l’Estat no compleix abans del 15 de juny les sentències que obliguen a restablir-les || Un ultimàtum que ja va dirigir al ministre d’Energia per aquest mateix motiu el 2017

Imatge recent de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Imatge recent de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Suprem (TS) dóna un termini de menys d’un mes a l’Estat perquè compleixi les sentències que des de fa dos anys l’obliguen a restablir les primes a les plantes d’assecatge de purins tancades. Així ho estableix en una interlocutòria que constata la “falta de diligència demostrada per l’administració” a l’executar les seues sentències i fixa el 15 de juny com a data límit per fer-ho. Més enllà d’aquest termini, adverteix que imposarà multes coercitives a responsables del ministeri d’Energia. Aquest ultimàtum arriba quatre anys després de la tisorada que va clausurar els 29 complexos d’aquest tipus que funcionaven a Espanya, entre aquests el d’Alcarràs, el de Miralcamp i els dos de Juneda: Tracjusa i Vag (vegeu les claus).

El Suprem ja va amenaçar de multar per aquest mateix motiu el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, el juny del 2017. Pocs dies després, el seu ministeri va publicar un primer decret que restablia les primes retallades el 2014. Tanmateix, les va limitar a les plantes que tenien fins a 15 anys d’antiguitat. Aquest marc retributiu va donar viabilitat econòmica a les instal·lacions de Miralcamp i de Vag, les dos que han tornat a obrir a Lleida. Tanmateix, va excloure les dos més antigues: la d’Alcarràs i la de Tracjusa.

El nou decret haurà de dotar de primes les plantes d’Alcarràs i Tracjusa, encara tancades

Aquesta situació va provocar nous litigis per part d’empreses propietàries de plantes i de l’associació del sector Adap. El Suprem els va donar la raó i va declarar nul·la aquesta limitació de 15 anys. En una interlocutòria del mes de novembre passat, va valorar que aquesta restricció “convertia en paper mullat” les sentències que obligaven a restablir les primes. Això va obrir la porta que les plantes encara tancades poguessin rebre-les fins a assolir els 25 anys des de la seua posada en servei.

Des d’aleshores, l’agrupació de ramaders de les Garrigues propietària de les dos plantes de Juneda ha iniciat preparatius per reobrir Tracjusa; mentre que la firma Ignis Capital ha fet el mateix amb la d’Alcarràs. Els titulars dels dos complexos tenen intenció de reobrir-los en els propers mesos, després de reparacions per tornar a posar-les en marxa al cap de quatre anys de deteriorament.

Tanmateix, el ministeri no ha establert encara un nou marc de primes que s’ajusti a les sentències del Suprem i inclogui les dos plantes encara tancades a Lleida. L’última interlocutòria de l’Alt Tribunal, amb data l’abril passat, estima una demanda d’execució forçosa interposada per l’associació Adap.

tracking