SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Planta pionera a Vila-sana per impulsar cotxes amb gas de purins

Funcionarà en les properes setmanes en el marc d’un projecte finançat per la Unió Europea || Construïda per Gas Natural per aprofitar el metà de les dejeccions

La planta depuradora del gas metà a Vila-sana, pràcticament acabada.

La planta depuradora del gas metà a Vila-sana, pràcticament acabada.JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El gas metà procedent de purins i llots de depuradora servirà en les properes setmanes per impulsar automòbils. Aquest és l’objectiu d’una planta pionera que Gas Natural ultima a Vila-sana, en el marc d’un projecte Life finançat per la UE. Depurarà el biogàs que obté la planta ja existent de l’empresa Porgaporcs perquè assoleixi les mateixes qualitats que el gas natural d’origen fòssil, que es fa servir ja com a combustible en cotxes i autobusos adaptats per a això. Es tracta d’una forma fins ara inèdita per aprofitar les dejeccions ramaderes com a font d’energia.

La planta per depurar el biogàs està pràcticament acabada i els treballs se centren ja a instal·lar al costat d’ella la “gasinera”: els dispensadors per introduir el gas comprimit a una pressió de 300 W en els dipòsits dels primers automòbils que ho provaran.

Seran cotxes adaptats de la marca Seat, que recorreran més de 120.000 quilòmetres utilitzant-lo com a combustible a fi d’homologar-lo per al seu ús comercial en el futur. Aquestes proves duraran tot aquest any i es prolongaran fins al 2019.

La planta de biogàs de Vila-sana, que ja va ser pionera en el seu gènere anys enrere a Lleida, obté el 60% del metà de dejeccions ramaderes i el 40% restant, de llots de depuradores d’indústries alimentàries.

Així ho va explicar Àngel Porta, un dels responsables de Porgaporcs, que va indicar que el gas, amb una puresa inicial del 65%, haurà d’arribar a entre un 95% i un 98% després del procés de depuració. Va indicar que això el fa sens dubte equiparable al gas natural fòssil i fins i tot obre la porta a aplicar-lo en altres usos domèstics i industrials.

Al costat de les empreses Gas Natural i Seat, participen en aquest projecte Life contra el canvi climàtic la concessionària Aqualia, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, FCC i l’Institut Català d’Energia.

La planta depuradora del gas metà a Vila-sana, pràcticament acabada.

La planta depuradora del gas metà a Vila-sana, pràcticament acabada.JOAN GÓMEZ

tracking