SEGRE

MUNICIPIS SEGURETAT

Cinc pobles més instal·len càmeres a l'entrada i seran vuit a Lleida

Registraran matrícules de vehicles que arriben i se’n van per consultar-les en cas de robatori || Els que ja les tenen creuen que són eficaces per dissuadir els lladres

L’entrada al poble de Tiurana, que preveu instal·lar càmeres.

L’entrada al poble de Tiurana, que preveu instal·lar càmeres.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc pobles del Segrià, les Garrigues i la Noguera instal·laran càmeres de videovigilància als accessos per registrar les matrícules dels vehicles que entren i surten i poder utilitzar aquesta informació en cas de robatori per identificar-ne els autors. Els ajuntaments de la Granadella, Alpicat, Tiurana, Soses i Alcarràs s’afegeixen a una iniciativa ja en marxa en els últims anys a la Portella, Bovera i Ivars de Noguera. Els alcaldes d’aquests tres últims municipis valoren que aquestes càmeres han demostrat la seua eficàcia per dissuadir furts (vegeu el desglossament). Alcarràs espera posar en marxa en els pròxims dies la primera càmera en un dels tres accessos per carretera, després de les tres que va instal·lar fa quatre anys en zones rurals. L’alcalde, Miquel Serra, va indicar que preveuen desplegar-ne més durant els propers anys fins a tenir aquesta vigilància a totes les entrades al poble. Aquests dispositius capturaran les matrícules dels vehicles, les acararan amb les bases de dades policials i advertiran la policia local de qualsevol automòbil que s’hagi vinculat a activitats delictives, segons va indicar el primer edil. Alpicat, per la seua part, planteja desplegar càmeres tant a les entrades al nucli urbà com als accessos a urbanitzacions (com va avançar SEGRE el 15 de març). La Granadella ha iniciat tràmits per instal·lar-ne almenys quatre als accessos al poble. L’alcalde, Carles Gibert, va indicar que, d’acord amb la normativa, els enregistraments es conservarien durant un mes i només els Mossos hi podran accedir al rebre denúncies.

Per la seua banda, el primer edil de Tiurana, Àngel Villarte, va assenyalar que “els tràmits estan molt avançats” i les instal·laran també per “donar tranquil·litat als veïns”, ja que molts treballen fora del poble. A Soses, el projecte es troba en una etapa preliminar, si bé l’alcalde, Isidre Mesalles, va apuntar que es plantegen posar-ne almenys deu.

  • Normativa. La normativa sobre videovigilància exigeix que les gravacions no es conservin més d’un mes i restringir-ne l’accés. En el cas de càmeres municipals, poden visionar- les la policia local o, en el seu defecte, els Mossos.
  • Autorització. Una comissió del departament d’Interior avalua si els projectes de videovigilància s’ajusten a la normativa. Els ajuntaments de municipis sense policia local les tramiten com a càmeres de trànsit, si bé els Mossos poden recórrer als enregistraments a l’investigar robatoris.
  • Evitar vandalisme. Almenar preveu instal·lar càmeres en edificis públics per evitar actes vandàlics i Térmens ho ha fet recentment

Dispositius que dissuadeixen furts i ajuden a identificar lladres Bovera va instal·lar càmeres de videovigilància als accessos fa més d’un any. L’alcalde, Òscar Acero, va explicar que, des d’aleshores, els enregistraments han permès identificar l’autor d’un robatori al poble. Per la seua part, l’alcalde d’Ivars de Noguera, Josep Magrí, va valorar que les càmeres instal·lades també fa més d’un any “han estat molt eficaces” per dissuadir els lladres. En aquest sentit, va apuntar que l’any 2016 van patir diversos robatoris de gasoil emmagatzemat en una finca municipal, i que van cessar tan aviat com van començar a tenir videovigilància. També l’alcalde de la Portella, Carles Català, va destacar la utilitat de la desena de càmeres instal·lades als límits del terme municipal i les principals cruïlles de camins que el consistori va instal·lar l’any 2013. Aquest municipi i Alcarràs van ser els primers a fer-ho en zones rurals arran d’una onada de robatoris.

tracking