SEGRE

JUSTÍCIA DEBAT

"El problema en el cas de La Manada ha estat la interpretació de la llei"

Experts demanen atansar la justícia a la ciutadania per les mobilitzacions al carrer

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir ahir un debat sobre si és necessària una reforma del Codi Penal per abordar els delictes sexuals. Una reflexió fruit de les mobilitzacions ciutadanes arran de la sentència de La Manada, en la qual condemnava cinc joves per abusos sexuals i no agressió a una noia a Pamplona. Sobre aquesta qüestió, Josep Maria Tamarit, catedràtic en Dret Penal de la UdL, va assenyalar que la resposta prevista actualment al Codi Penal és suficient per castigar aquest tipus de delictes i que el problema a la sentència de La Manada ha estat la interpretació que s’ha fet de la llei. Pel que fa a la reforma que s’estudia, Tamarit va considerar que es podrien incloure fórmules, ja existents en altres països, en què es parla de violència sexual en general i s’apliquin penes en funció de les circumstàncies. Segons la seua opinió, la ciutadania rebutja la distinció entre abús i agressió i una fórmula podria ser només una figura penal, encara que va rebutjar que hi hagi impunitat.

Per la seua part, l’advocada Magda Oranich també va considerar que l’error en la polèmica sentència ha estat la interpretació del Codi Penal i va carregar contra el vot particular d’un dels magistrats, que va demanar l’absolució. “Considero que una persona així no pot jutjar casos com aquest”, va afirmar. Segons la lletrada, els fets eren suficients per considerar-los com una agressió sexual. Si és necessària una reforma de la llei sobre els abusos sexuals, Oranich va considerar que s’ha de tractar sense urgència i que caldria anar cap a l’aclariment de conceptes. “Potser s’hauria de parlar directament de violació sempre que hi hagi penetració”, va considerar.

En tot cas, va destacar el moviment social i va recordar, com Tamarit, que la sentència no és ferma i que hi pot haver canvis. Al seu torn, Jordi Albareda, degà del Col·legi d’Advocats de Lleida, va apostar per una reflexió sobre les mobilitzacions al considerar que la població veu la justícia allunyada de la societat. “La gent no vol regir-se per una cosa que no entén.” Albareda també va posar en relleu el paper de la víctima en l’àmbit penal. El debat celebrat ahir, presentat per la diputada Rosa Pujol, és el primer d’un cicle a l’IEI per tractar temes d’actualitat.

Els ponents, ahir, abans del debat celebrat a l’IEI.

Els ponents, ahir, abans del debat celebrat a l’IEI.ÒSCAR MIRÓN

tracking