SEGRE

AIGÜES INFRAESTRUCTURES

Exigeixen que Govern i DGA coordinin les obres a l'Aragó i Catalunya

Més de 14 milions per modernitzar el regadiu que els pagesos entenen com una unitat territorial || Reclamen que les dos administracions actuïn en sintonia

Olona i Ansón, a l’esquerra, i José Luis Pérez, a la dreta, en una finca de cirerers de Fraga.

Olona i Ansón, a l’esquerra, i José Luis Pérez, a la dreta, en una finca de cirerers de Fraga.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Aragó i Catalunya, José Luis Pérez, va reclamar ahir al conseller de Desenvolupament Rural i Sostenibilitat de la Diputació General d’Aragó (DGA), Joaquín Olona; i al director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat, Oriol Ansón, coordinació en la gestió de la superfície regable (més de cent mil hectàrees que s’estenen per aquests dos territoris) i en la tramitació de les obres pendents, “ja que parlem d’un regadiu entre Lleida i Osca, amb pagesos a cavall de les dos províncies, per la qual cosa creiem oportú un tracte igualitari i unificat”, va recalcar. Pérez va fer aquestes declaracions tenint en compte les importants actuacions en les quals està immersa aquesta comunitat de regants. De fet, el Govern d’Aragó ha aprovat sis projectes de modernització de regadius per valor de 14,6 milions i amb una subvenció de 7,2.

L’assemblea del febrer ja va donar llum verda a una inversió de cinc milions per a la construcció d’una canonada de sis quilòmetres que sortirà de la séquia de la Mola i que permetrà la supressió de quatre estacions de bombatge, la qual cosa comportarà un estalvi de 600.000 euros a l’any a la factura de la llum. També es va ratificar l’execució de la canonada de gravetat des de la séquia d’Esplús per aprofitar els cabals del nou pantà de San Salvador, entre altres millores. La intenció de l’Aragó i Catalunya és seguir suprimint estacions de bombatge mitjançant canonades paral·leles al canal i continuar amb la modernització. Des del 2005, ja ha eliminat més d’un centenar d’aquestes instal·lacions.

“Estem obligats a entendre’ns malgrat les vicissituds polítiques”, va dir el conseller Joaquín Olona

Olona va assegurar que Aragó i Catalunya “estan obligats a entendre’s” respecte a la gestió d’aquesta àrea regable “amb independència de les vicissituds polítiques, ja que revertirà en el benefici dels pagesos i del sector agroalimentari”. En aquest mateix sentit es va manifestar el director de Desenvolupament Rural de la Generalitat, Oriol Ansón, que va apuntar que la divisió territorial de la zona regable no ha d’interferir en les obres que reclama el canal ni perjudicar el ritme d’execució, “ja que no es pot modernitzar una part i l’altra no, ja que aniria en detriment dels regants”. Tots dos, amb el president de la comunitat, José Luis Pérez, altres regants i autoritats van visitar diverses explotacions de l’àrea reglable a Soses, Gimenells, Raimat i Almacelles, a la comarca del Segrià, i de Fraga i Binèfar, al Baix Cinca i la Llitera, respectivament, per veure in situ les finques de cultiu.

tracking