SEGRE

AIGÜES EL REGADIU, A DEBAT

Pinyana ofereix als regants finançar els projectes per desencallar la modernització

Parada des de fa més de deu anys, planteja avançar part del pressupost per trams || El sindicat de regs debat estendre la col·locació de cadenats a tots els municipis per evitar el mal ús de l’aigua

L’assemblea de regants de Pinyana es va celebrar ahir a la casa canal, a Lleida.

L’assemblea de regants de Pinyana es va celebrar ahir a la casa canal, a Lleida.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla director de modernització del Canal de Pinyana es va presentar el 2006 i preveia una inversió de 185 milions d’euros en les 13.000 hectàrees regables del canal. El projecte va ser rebutjat i la crisi posterior ha frenat els intents d’impulsar la modernització del reg per fases. El president dels regants, Ramon Piqué, va proposar ahir a l’assemblea que la comunitat general financiï els projectes i els estudis ambientals per sectors, sempre que aquests ho demanin amb una majoria suficient d’hectàrees o de propietaris. D’aquesta forma, la comunitat de regants promocionaria la modernització del reg per trams avançant el seu finançament i cada projecte “hauria de passar per una assemblea perquè aquesta ho aprovés, amb la qual cosa seria un acord general, encara que sense renunciar a les subvencions”, va assenyalar Piqué.

El president dels regants va citar com a exemples “la memòria ambiental del sector 3, amb un cost de 16.000 euros, i el cas de l’Horta de Lleida”. El responsable del reg a la capital, Joan Antoni Boldú, va explicar que tenen pràcticament a punt els projectes de reg de 1.200 hectàrees a Butsènit, Rufea i Malgovern, que la Generalitat finançarà en un 60 per cent. El projecte ha estat revisat i “entre l’octubre i el novembre convocarem una assemblea per aprovar-lo”.

D’altra banda, la junta va proposar també a l’assemblea de regants instal·lar cadenats a totes les preses principals de la zona regable. El sever episodi de sequera de fa una dècada va portar a col·locar cadenats com a elements de dissuasió per evitar malbarataments d’aigua durant la campanya de reg en les dates en què el reg està tancat en un sector, però només s’ha arribat a instal·lar a Lleida, Rosselló i Torrefarrera. El sindicat de regants estudiarà si la mesura s’estén a altres municipis. La mesura podria generar protestes en localitats com ara Almenar, on sempre s’ha reivindicat el dret històric de l’aigua segons un document del 1151. En un altre ordre de coses, l’assemblea va aprovar la liquidació dels comptes del 2017, que es van tancar amb un superàvit de 64.308 euros.

L’assemblea de regants de Pinyana es va celebrar ahir a la casa canal, a Lleida.

L’assemblea de regants de Pinyana es va celebrar ahir a la casa canal, a Lleida.H.C.

tracking