SEGRE

AIGÜES PLUGES I DESGLAÇ

Les pluges marquen un nou rècord amb fins a 500 litres/m

Les pluges van confirmar ahir a Lleida nivells rècord no registrats en dècades al superar-se entre el març i el maig els 500 litres per metre quadrat en municipis com el Pont. Ahir es van sobrepassar els 30 litres/metre quadrat en diversos municipis de Lleida i a la capital les precipitacions van causar diverses incidències, com la caiguda d’un arbre.

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mai plou al gust de tothom, però en països mediterranis ho fa a més amb extrems. Aquest any, per excés, i a tres dies de finalitzar el maig hi ha municipis com el Pont de Suert que assoleixen xifres de rècord no registrades en dècades, segons van assenyalar fonts del Servei Meteorològic. Entre l’1 de març i ahir, la capital de l’Alta Ribagorça ha superat els 500 litres d’aigua per metre quadrat, pedra inclosa. Segons la mateixa font, el dia més plujós al Pont va ser el 25 d’abril, quan van caure 67 litres per metre quadrat en forma de pluja i granís. Però hi ha hagut altres registres a la localitat de 40 litres en un dia o de 25. De la mateixa manera, en alta muntanya s’han superat també els 500 litres per metre quadrat en diversos punts més.

Altres pluviòmetres a Lleida que han assolit puntes extraordinàries són els del barri de la Bordeta a la capital, amb 143 litres per metre quadrat des de l’1 de març (per sobre de la mitjana històrica), els 247 litres de Vallfogona de Balaguer o els 82,5 litres acumulats a Mollerussa només durant el mes d’abril. En aquest cas, la xifra és el doble que la de la mitjana històrica del mateix mes, segons dades del Canal d’Urgell. Aquestes xifres assenyalen que del gener a l’abril d’aquest any han caigut a la capital del Pla 222 litres per metre quadrat davant dels 127 de la mitjana registrada des del 1945. De fet, cal remuntar-se fins al primer quadrimestre del 2009 o del 1977 per trobar un volum d’aigua similar en aquest municipi.

Protecció Civil manté l’alerta de l’Inuncat per risc d’inundacions a la Garona i la Ribagorçana

L’acumulació d’aigua té conseqüències positives, especialment per al camp, la pròxima temporada de bolets i les reserves dels pantans. La creu d’aquesta situació, tanmateix, se centra sobretot en la inestabilitat de muntanyes i subsòls. Diverses carreteres han patit greus despreniments de pendents (el pitjor va deixar dos morts a la carretera secundària de Castell de Mur) i fins i tot l’enfonsament de carrers. L’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, va evidenciar ahir la seua preocupació per carreteres com la que va a Gotarta, on s’han percebut moviments a la muntanya. Va destacar que la reforma global de la via costaria 2,5 milions d’euros i va anunciar que han encarregat un estudi a l’Institut Geològic perquè analitzi el terreny i conclogui si l’accés s’ha de substituir. La pluja registrada ahir va deixar més de 30 litres en municipis com Lleida, Camarasa o Organyà i va causar diverses incidències. La més important, la caiguda d’un arbre al barri del Secà de Sant Pere, al costat d’una cabina de l’ONCE, sense provocar víctimes. José Larruy, testimoni de l’ocorregut, va explicar que l’arbre feia molt de temps que estava inclinat i que, minuts abans, un autobús va colpejar una de les branques. “Estava amb una altra persona parlant precisament que semblava estar més inclinat quan de sobte va caure”, va explicar. La tempesta d’ahir va deixar pedra a Torregrossa i el Palau d’Anglesola, encara que sense danys ja que va caure barrejada amb aigua. Protecció Civil va mantenir activat l’Inuncat en fase d’alerta per possibles inundacions a la Garona i la Noguera Pallaresa.

També es van avariar semàfors al paseig de Ronda amb Humbert Torres i al carrer Mariola es van haver de netejar els embornals. També es va detectar un moviment al paviment del parc infantil Lo Marraco, i va caure un pi de la plaça del Secà de Sant Pere.

Desvien el trànsit a diversos carrers i la grua rescata dos vehicles La Paeria va mantenir tancats els accessos a la canalització per les pluges, que van provocar una desena d’incidències. Dos turismes van quedar atrapats a l’aigua i van haver de ser rescatats amb una grua. Al migdia, la Guàrdia Urbana va desviar el trànsit a l’avinguda del Segre sota el pont del tren per acumulació d’aigua un quart d’hora i al carrer Almeria van quedar atrapats els dos cotxes.

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.

L’arbre que va caure al costat d’una cabina de l’ONCE al barri del Secà, a Lleida.LLEONARD DELSHAMS

tracking