SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Obre al trànsit la nova variant de Balaguer que traurà del centre 3.000 vehicles diaris

Té dos quilòmetres de longitud i redueix el trajecte de Lleida al Pallars en més de 10 minuts || El consistori demana millores al carrer Urgell i el pont de Sant Miquel abans d’assumir-ne la titularitat

Un dels primers vehicles que ahir ja circulaven per la nova variant de la C-12 a Balaguer.

Un dels primers vehicles que ahir ja circulaven per la nova variant de la C-12 a Balaguer.ESMERALDA FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carreteres de la Generalitat va obrir ahir al trànsit la nova variant de la C-12 de Balaguer, que transcorre pel nord-est del nucli urbà, i evitarà el pas de 3.000 vehicles diaris del centre de la capital de la Noguera, la majoria dels quals seran camions, segons fonts de Carreteres. La nova ronda té dos quilòmetres de longitud i connecta amb l’actual ronda sud i la carretera C-26 cap a Alfarràs i amb la carretera C-12 direcció a Àger i el Pallars. A banda de descongestionar el centre de Balaguer, la nova infraestructura també permet guanyar més seguretat al carrer Urgell, el pont de Sant Miquel o el carrer dels Erals, al barri del Secà, fins ahir una de les vies més utilitzades pels usuaris com a alternativa a la variant i com a enllaç amb la C-26.

L’alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, va assegurar que precisament la setmana que ve el consistori treballarà en la millora de la via que enllaça els Erals amb l’escorxador municipal millorant l’asfalt que ha quedat danyat pel pas de camions, va dir.

La ronda nord-est de la ciutat de Balaguer ha estat llargament reivindicada per veïns i transportistes

Així mateix, el primer edil va assegurar que ara es negociarà amb el departament de Territori i Sostenibilitat el canvi de titularitat del tram del carrer Urgell i el pont de Sant Miquel. No obstant, el consistori de Balaguer vol que abans del traspàs s’executin millores al carrer Urgell, on s’ha sol·licitat una nova pavimentació de la calçada, la instal·lació de malles metàl·liques al pendent de la pujada al santuari del Sant Crist i redissenyar el pont de Sant Miquel per augmentar la seguretat en aquest punt, en el qual s’han succeït diversos accidents.

L’obertura de la via va sorprendre ahir més d’un usuari que desconeixia que ja es podia transitar per la variant, encara que es van mostrar contents amb la nova ronda. “És molt més ràpid circular per aquesta variant i sobretot evites els semàfors del centre de Balaguer, que en hores puntes et poden retardar més de 15 minuts”, va explicar Josep Maria Brugulat, un conductor de camió de Tremp. Jordi Borràs, de les Avellanes, també desconeixia que la ronda ja es trobava operativa i va apuntar que per anar a Lleida era molt més pràctic passar per la variant que entrar a Balaguer, a més de guanyar temps. “Fa anys que ens mereixíem tenir aquesta ronda”, va dir. De fet, la nova via redueix el trajecte cap al Pallars en uns 10 minuts.

Els treballs es van iniciar la tardor passada i han comptat amb una inversió de 3,6 milions d’euros.

Aran aprova les al·legacions al projecte per reformar l’N-230 El consell consultiu d’alcaldes d’Aran va aprovar ahir les al·legacions conjuntes que el Conselh Generau, la Diputació i la Generalitat presentaran avui al projecte del ministeri de Foment per condicionar la carretera N-230 des del túnel de Vielha fins a la frontera francesa. Les alternatives per al traçat d’aquesta via que va plantejar l’Estat han provocat preocupació a Aran tant pel seu possible impacte ambiental com per la seua incidència en l’activitat turística mentre s’executin les obres. Al seu lloc, les al·legacions proposaran una millora des del túnel fins al Pont d’Arròs l’impacte de la qual en el medi natural consideren “assumible”, i deixar per a una segona etapa la remodelació de la carretera fins a França amb una via segregada que elimini el trànsit pesant dels nuclis urbans de Les i Bossòst. Aquestes propostes són fruit de la col·laboració entre Conselh, Diputació, Generalitat i ajuntament de Vielha.

tracking