SEGRE

RURALS MEDI AMBIENT

Fiscalia indaga l'abocament de llot a Vilanova de l'Aguda

Obre diligències després de la denúncia dels Agents Rurals dimecres || Al dipòsit hi havia unes 10.000 tones

Maquinària treballant dijous en l’abocament de fang.

Maquinària treballant dijous en l’abocament de fang.AGENTES RURALES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Lleida està estudiant si l’empresa responsable d’un abocament de tones de fang de depuradora a Vilanova de l’Aguda, a la Noguera, és responsable d’un delicte mediambiental. Segons fonts pròximes, s’han iniciat ja les diligències d’investigació per determinar la responsabilitat de la firma de Barcelona després que els Agents Rurals detectessin dimecres un abocament d’almenys 10.000 tones de fang de depuradora que queien per un barranc en direcció al riu Llobregós.

Un ciutadà va donar l’avís i quan els Agents Rurals van arribar al lloc van descobrir un dipòsit en el qual una empresa de Barcelona dedicada a gestionar aquest residu per convertir-lo en fertilitzant agrícola havia emmagatzemat aproximadament 10.000 tones, una quantitat molt superior a la permesa. Aquest fet, unit a les pluges dels últims dies, va provocar que el contingut es fes més líquid i sobresortís, caient per un barranc.

Els Rurals han evitat que l’abocament arribi al riu Llobregós, però encara han d’avaluar els danys causats

Els Rurals, ajudats per maquinària, van aixecar un dic de contenció i diversos camions van començar a retirar l’abocament per evitar que arribés al riu. Malgrat contenir el perill mediambiental, encara han d’avaluar l’afectació a les zones que han quedat sota del llot, com un camp de cereal propietat d’un particular.

Els primers indicis apunten que l’empresa podria haver comès una irregularitat, ja que fonts solvents expliquen que aquest dipòsit no pot ser permanent durant tot l’any i que el fang destinat a fertilitzant agrícola només pot ser emmagatzemat durant un mes i mig abans del seu ús. A més, el dipòsit està preparat per allotjar-hi una quantitat molt més petita. En cas que s’hagués complert amb la quantitat, les pluges caigudes en els darrers dies no haurien desbordat el contingut del dipòsit.

Tanmateix, el cas es troba ara en mans de la Fiscalia de Medi Ambient, que determinarà si hi ha causes per obrir diligències contra l’empresa. Per a això estudiarà la zona i els informes dels Rurals.

tracking