SEGRE

MICOLOGIA CAMPANYA

Primers rovellons al Pirineu, que s'omple de boletaires

Les pluges propicien l’aparició d’aquests bolets, que normalment naixen a l’agost

Primers rovellons al Pirineu, que s’omple de boletaires

Primers rovellons al Pirineu, que s’omple de boletairesC.SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els boletaires ja omplen els boscos del Pirineu després que les intenses pluges registrades des de mitjans del mes d’abril passat hagin propiciat que els bolets de primavera i també el rovelló proliferin de forma atípica durant aquesta època a les comarques de muntanya. L’abundància de bolets s’ha fet notar a l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, on els boscos comencen a omplir-se de boletaires els caps de setmana. Segons el president del consell de l’Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, “en els últims dies s’ha notat la presència d’aficionats poc habitual per a una temporada de bolets de primavera normal”. El tècnic responsable de boscos al Centre Tecnològic Forestal del Solsonès, Juan Martínez, va confirmar aquesta situació i va indicar que les precipitacions, sumades a una pujada de les temperatures durant aquests últims dies són la causa principal que hagin començat a sortir els primers rovellons (que apareixen normalment a finals d’estiu, per la qual cosa la temporada s’ha avançat per la meteorologia), encara que també han aparegut ceps, carreretes i rossinyols.

Elisabet Campi, de Natura Bolets de Montferrer i Castellbò, va apuntar que aquest és un fet “excepcional” que no es veia “des de fa 8 anys, com a mínim”. Segons Martínez, aquesta campanya de primavera podria ser fins i tot millor que la passada temporada de tardor, que va començar tard per la calor i la sequera i va fer que la producció no arribés a un índex normal, que és d’uns 60 quilos per hectàrea.

Els experts calculen que els bolets es mantindran durant tot el mes de juliol ja que el terra està encara molt humit i s’espera un augment de les temperatures. No obstant, Martínez va recordar als aficionats que la proliferació afecta totes les espècies “tant bones com nocives”, per la qual cosa va demanar cautela a l’hora de la recol·lecció per no agafar espècies verinoses. Campi va remarcar que els primers bolets es venen a un preu que oscil·la entre els 16 i 18 euros el quilo, si bé va reconèixer que a l’estar fora de temporada els preus poden pujar i arribar als 25 euros el quilo. La campanya habitual de bolets es desenvolupa entre finals d’agost i primers de desembre, encara que també és habitual que surtin per les pluges de primavera però no en tanta quantitat com aquest any. La millor campanya de bolets va ser la del 2014, mentre que la de l’any passat va ser bastant escassa.

tracking