SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

L'Estat fixa primes contra rellotge per reobrir les dos plantes de purins tancades a Lleida

Ultima l’ordre mentre el Suprem amenaça amb multes a partir del dia 15 per incomplir les sentències || El sector presenta al·legacions però creu que la nova retribució permetrà reprendre l’activitat

Imatge d’arxiu de la planta tancada de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta tancada de Tracjusa, a Juneda.R. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri d’Energia ultima la nova ordre que dotarà de primes les plantes d’assecatge de purins que encara hi ha tancades a Lleida: la d’Alcarrràs i la de Tracjusa, a Juneda. El nou marc de retribucions ha iniciat un període d’informació pública que conclourà el 13 de juny, dos dies abans de la data límit per aprovar aquesta norma que va establir el Suprem (com va avançar SEGRE el 18 de maig). Més enllà del 15 de juny, l’Alt Tribunal amenaça amb multes per incomplir les sentències que, des de fa dos anys, obliguen el Govern a revertir la tisorada a les renovables i la cogeneració que va tancar el 2014 totes les plantes de purins d’Espanya, quatre de les quals a les comarques lleidatanes.

El projecte de la nova ordre ministerial dota de primes totes les plantes d’assecatge de purins durant vint-i-cinc anys, després que l’Estat establís l’any 2017 un marc retributiu que les limitava a instal·lacions de fins a quinze anys d’antiguitat. Això va permetre reobrir a Lleida la planta de Miralcamp i la de Vag, a Juneda, però va excloure les dos més antigues, la de Tracjusa i Alcarràs. El sector va recórrer aquesta limitació i el Suprem la va declarar nul·la a finals de l’any passat, al considerar que convertia en “paper mullat” les sentències que obliguen a recuperar les primes.

Hi haurà primes a les plantes de fins a 25 anys en lloc de limitar-les a 15, fet que impedia obrir-ne 2 a Lleida

La patronal del sector Adap ha presentat al·legacions al projecte de la nova ordre, al considerar que el càlcul de les noves primes es basa en criteris en alguns casos “arbitraris”. Una de les principals objeccions del sector és que consideren que el ministeri infravalora el cost del gas que es fa servir com a combustible per assecar els purins i que permet a aquestes plantes generar electricitat a través de cogeneració. Malgrat això, el sector considera que, tot i que no s’estimin aquestes al·legacions, amb les noves retribucions n’hi haurà prou per fer econòmicament viables les plantes tancades.

El nou marc de primes a les plantes d’assecatge de purins arriba quan l’agrupació de ramaders de les Garrigues propietària de les dos plantes de Juneda prepara la reobertura del complex de Tracjusa. Per la seua banda, el grup Ignis preveu també posar en marxa la d’Alcarràs en els pròxims mesos. En tots dos casos, fer-ho exigirà canviar part de la maquinària deteriorada després de quatre anys d’inactivitat per poder reprendre el tractament.

Mesura imposada al Govern del PP que ha d’aplicar el nou Executiu El Suprem va dictar al maig la interlocutòria que va establir com a data límit el 15 de juny per restablir les primes a les plantes de purins que havien quedat excloses al tenir més de quinze anys d’antiguitat i restablir el període de vint-i-cinc anys per rebre-les. No va ser la primera vegada que l’Alt Tribunal va amenaçar amb sancions per aquesta raó. Ja ho va fer el 2017, quan va advertir que imposaria multes coercitives al ministre Álvaro Nadal si no acatava les seues sentències. Al cap de pocs dies, el ministeri va restablir de forma parcial els ajuts. Després de la moció de censura contra l’Executiu que presidia Rajoy, haurà de ser el nou govern, liderat pel socialista Pedro Sánchez, el que apliqui les resolucions judicials que des del 2016 exigeixen revertir la retallada en les primes per generar electricitat mitjançant cogeneració que va tancar 39 plantes d’assecatge de purins a Espanya, quatre de les qulas a Lleida.

tracking