SEGRE

PATRIMONI INFRAESTRUCTURES

La cinquena generació de la central de Camarasa celebra el centenari

Marc Miret és l’últim d’una saga familiar que treballa a la presa des del 1917 || Dirigeix la instal·lació, que acull a partir d’avui una exposició commemorativa

Marc Miret, cinquena generació de la família a Camarasa, vora una antiga turbina de la central.

Marc Miret, cinquena generació de la família a Camarasa, vora una antiga turbina de la central.ÓSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Marc Miret Olives és la cinquena generació de la família que treballa a la central de Camarasa. Fa 101 anys, el 1917, ja ho va fer el seu rebesavi durant la construcció de la presa. Va ser llister, és a dir, el que passava llista als treballadors de les obres per aixecar el dic i edificar la hidroelèctrica que avui obre les portes de l’exposició per commemorar el centenari (vegeu el desglossament). Des dels primers anys del s. XX, han passat per les instal·lacions els seus dos besavis, l’avi patern i el seu pare, Miquel Miret Olives, responsables del funcionament de les màquines i els tallers d’aquest complicat complex al curs de la Noguera Pallaresa. Avui Marc Miret és el responsable de l’Agrupació Hidràulica del Segre d’Endesa Generació on gestiona, amb els serveis centrals de Lleida-Magraners, el manteniment de diverses centrals hidroelèctriques i les infraestructures hidràuliques (Oliana, Camarasa, Canelles, Santa Anna, les tres centrals fluvials de Balaguer, Térmens i Lleida i la Baells, al Berguedà).

Però, a més, Miret serà al capdavant de l’exposició que avui s’obre a les instal·lacions de la Pallaresa per explicar la seua història centenària. La mostra l’organitzen l’ajuntament de Camarasa, Endesa, l’associació Motius de Camarasa i la historiadora Dolors Domingo. Serà una oportunitat per conèixer a través de fotografies i documents de l’època tots els que, a banda dels Miret-Velando, van fer possible aquesta fita a la Noguera que va comportar una veritable revolució social i industrial al territori.

tracking