SEGRE

PATRIMONI INFRAESTRUCTURES

Camarasa recrearà els seus antics carrers pel centenari de la central

Per recordar l’activitat comercial que va representar per al municipi la construcció de la presa || La localitat es bolca en la celebració d’aquesta efemèride

La central de Camarasa va acollir ahir la inauguració de l’exposició sobre el centenari.

La central de Camarasa va acollir ahir la inauguració de l’exposició sobre el centenari.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Camarasa recrearà els antics carrers del municipi per celebrar el centenari de la central hidroelèctrica, amb l’objectiu de mostrar el que va significar per a la localitat la construcció de la presa. L’alcaldessa, Elisabet Lizaso, va explicar ahir durant la inauguració de l’exposició sobre aquesta efemèride que Camarasa “va passar de ser un poble rural a tenir més de 2.000 habitants” durant la construcció de la presa i volen recordar l’activitat comercial que va representar per al nucli urbà. També se celebraran unes jornades sobre el món laboral, ja que els sindicats van tenir molta rellevància entre els treballadors. A finals d’any està previst que se celebri el ranxo del vaguista, en honor als treballadors de La Canadenca (promotora de l’obra, avui propietat d’Endesa) que van reivindicar els seus drets laborals i van aconseguir que s’implantés la jornada laboral de vuit hores.

Per la seua part, Marc Miret, responsable de l’Agrupació Hidràulica Segre d’Endesa i la cinquena generació de la família que treballa a la central (vegeu SEGRE d’ahir), va assegurar que a la mostra es poden veure els avenços tecnològics que es van introduir per construir la central. Així mateix, en punts del municipi s’han instal·lat plafons informatius amb la història de la infraestructura. A la inauguració van assistir antics treballadors de la central, que van aprofitar per recordar velles anècdotes.

L’ajuntament ha programat una jornada sobre el món sindical i el ‘ranxo del vaguista’

A l’acte van participar la directora de la unitat de producció hidràulica Ebre-Pirineu, María Ordóñez; el director general d’Energia, Pere Palacín; el responsable de l’Agència Catalana de l’Aigua a Lleida, Josep Manel Pascual; el diputat provincial Eloi Bergós, i la comissària de l’exposició, la historiadora Dolors Domingo. Tots van destacar la importància de la presa, la més alta d’Europa fins al 1924, per al sector hidroelèctric i Ordóñez va assegurar que és “un dels actius més importants d’Endesa”.

La central de Camarasa va acollir ahir la inauguració de l’exposició sobre el centenari.

La central de Camarasa va acollir ahir la inauguració de l’exposició sobre el centenari.ITMAR FABREGAT

tracking