SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

L'Audiència arxiva la causa per les morts de quatre padrines a la riuada d'Agramunt

Diu que no es poden derivar responsabilitats penals perquè la inundació a la residència va ser “sobtada i violenta” || No veu culpa en el fet que les víctimes fossin al soterrani i diu que tot era legal

Estat en el qual va quedar una de les habitacions inundades de la residència.

Estat en el qual va quedar una de les habitacions inundades de la residència.A. GUERRERO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi va haver cap tipus de responsabilitat penal en la riuada que la matinada del 2 de novembre del 2015 va causar la mort de quatre padrines a la residència Ribera del Sió d’Agramunt. Així ho ha determinat l’Audiència de Lleida, que ha desestimat el recurs presentat per les famílies de les víctimes mortals, que acusava els responsables de la residència, dos alcaldes d’Agramunt, dos responsables de Bombers a Lleida i càrrecs de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’un delicte d’imprudència greu a causa de l’omissió d’una sèrie de mesures que, segons elles, haurien evitat la tragèdia (vegeu el desglossament).

El tribunal determina que tota la investigació “impedeix apreciar prou indicis per deduir-ne una eventual responsabilitat penal”, ja que “la inundació de la planta semisoterrani de la residència geriàtrica va ser totalment sobtada i violenta”. Les famílies consideren que la direcció de la residència va cometre una greu negligència a l’ubicar les ancianes, amb deteriorament cognitiu i moviments limitats, en habitacions de la planta semisoterrani. També acusen els dos alcaldes d’Agramunt per concedir la llicència al centre “malgrat estar construïdes en una zona inundable”, segons les famílies.

Tanmateix, l’Audiència diu que “la residència va comptar amb totes les autoritzacions administratives que necessitava l’obertura ja que a la data de construcció [2002] no hi havia del risc d’inundabilitat”, i afegeix que “les instal·lacions havien superat diverses inspeccions”. Pel que fa a Bombers, CHE i ACA, el tribunal recorda que bombers voluntaris es van desplaçar minuts abans de la riuada a la residència per advertir de la important avinguda del Sió i que es van portar a terme “algunes actuacions preventives”, per la qual cosa penalment “no hi va haver un evident abandó de les més elementals actuacions i exigències imposades”.

El lletrat de les famílies, Pompili Roiger Juny, que va conèixer l’arxivament per aquest diari, va assegurar que “estem indignats per la falta de rigor de l’Audiència, ja que els mitjans han conegut abans l’arxivament que els afectats”. No descarta portar el cas a la justícia europea.

Cinc dones van salvar la vida al flotar els matalassos El desbordament del riu Sió va acabar amb la vida de quatre dones de 80, 81, 83 i 88 anys que dormien al semisoterrani de la residència. Unes altres cinc dones van sobreviure miraculosament al quedar sobre els matalassos, que van flotar, i van poder ser rescatades pels bombers. D’altra banda, un any després de la tragèdia, l’ajuntament d’Agramunt va instal·lar sensors al riu per detectar avingudes imprevistes, va obligar la residència a clausurar les habitacions del semisoterrani i va prohibir pernoctar en plantes baixes que puguin quedar negades per riuades. El consistori també va tancar la guarderia municipal i en va construir una de nova en una altra zona del poble. També es va inundar mig centenar de cases, el centre de l’Agrupament Escolta El Cau i l’escola de música.

tracking