SEGRE

SOLIDARITAT TURISME

Sant Guim de Freixenet obrirà el mes de juliol un alberg per donar ocupació a refugiats

La parròquia i voluntaris rehabiliten amb aquesta finalitat l’antic casal construït als anys seixanta || Una família arribada d’Ucraïna treballarà per posar-lo en marxa una vegada acabin les obres

Josep Garriga.

Josep Garriga.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sant Guim de Freixenet obrirà a finals de juliol un alberg que donarà ocupació a persones refugiades. La parròquia i un grup de voluntaris treballen per convertir en allotjament l’antic casal de la localitat. Es tracta d’un edifici construït als anys seixanta pel sacerdot Josep Garriga, que va contribuir a fer possible aquesta iniciativa malgrat que es va plantejar un any després que morís. L’herència de Garriga, en mans de qui va ser el seu antic deixeble i col·laborador, el rector Jaume Prat, ha servit per sufragar part de les obres juntament amb una subvenció i donacions de veïns.

Prat va explicar que el projecte pretén donar feina a famílies de refugiats que arribin a aquest municipi de la Segarra, i va apuntar que els impulsors d’aquesta iniciativa ja treballen en altres projectes per donar feina i allotjament a persones obligades a abandonar els seus països per conflictes armats. Les obres per reformar el casal tenen un pressupost de 47.000 euros, dels quals el 27% procedeix d’una subvenció del programa europeu Leader, i els promotors es refereixen al futur allotjament com un “alberg productiu”.

L’alberg obrirà en un moment en què el municipi no té cap altre allotjament

El projecte va sorgir arran d’una votació popular que la parròquia va impulsar el gener del 2017. Després de l’enquesta, Sant Guim es va afegir un mes després a la marxa Casa nostra, casa vostra en favor dels refugiats. La població va acollir finalment els tres membres de la família d’Igor Kolodnitski, procedent de la zona de conflicte d’Ucraïna i que actualment s’allotja en un pis social habilitat a l’edifici del casal.

Serà aquesta mateixa família la que, en un primer moment, s’ocuparà de posar en marxa l’allotjament al costat d’un grup de voluntaris de la zona. Prat va indicar que pretenen que l’alberg funcioni com a hostal del camí de Sant Jaume i de Sant Ignasi de Loiola, i que aculli també grups de caminants i excursionistes que recorrin la comarca. Rebrà el nom d’Alberg Casa i Colla i ocuparà la primera planta de l’edifici del casal, una superfície de 80 metres quadrats amb espai per a nou llits, dos lavabos, una cuina i un menjador. Una placa commemorativa recordarà el sacerdot Josep Garriga.

Al marge de la finalitat solidària, aquest allotjament obrirà en un moment en què no hi ha cap altre establiment que aculli turistes al municipi, després del tancament de la històrica fonda de Ca la Maria.

El llegat del sacerdot Josep Garriga per a iniciatives socials Josep Garriga, rector de Tàrrega i el Talladell fins que va morir fa dos anys, va destacar per projectes solidaris com l’Associació Alba de Tàrrega, dedicada a les persones amb discapacitat. Va donar els seus estalvis, 40.000 euros, al rector de Sant Guim, Jaume Prat, perquè els dediqués a iniciatives socials. Demà divendres tindrà lloc un homenatge a Garriga amb el descobriment d’una placa a l’entrada del casal. Tant Garriga com Prat formen part de la filosofia social de l’Arxiprestat de la Segarra, que ha donat rectors caracteritzats pel seu compromís social.

Josep Garriga.

Josep Garriga.X. S.

tracking