SEGRE

ESNOTICIA

El foc ancestral del Pirineu es presenta a Washington

A l’Smithsonian Folklife Festival, del 27 de juny al 8 de juliol || “La declaració de la Unesco ha estat un revulsiu determinant”

314686_3.jpg

314686_3.jpgSANTI IGLESIAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Del 27 de juny al 8 de juliol se celebra a Washington l’Smithsonian Folklife Festival, pel qual passaran prop d’un milió de persones. “Aquest any la cultura catalana és la protagonista i de les comarques de Lleida se n’han escollit les falles”, explica Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació. “El segell de la Unesco ha estat un gran revulsiu”, assegura. “És una garantia de qualitat que, turísticament, es valora molt.” Tots els municipis fallaires han vist com es duplicava el nombre de visitants. A l’Alta Ribagorça, amb deu pobles que corren falles –al Pallars es baixen i a la Ribagorça es corren– s’han posat en marxa iniciatives com els Camins de Falles, rutes que permeten “explicar el relat de la festa en qualsevol època de l’any”, subratlla el director del Patronat de Turisme. Lluís Farrero, president del consell comarcal de l’Alta Ribagorça, creu que la declaració de la Unesco els ha permès donar “visibilitat” a una tradició “molt sentida i que es viu molt intensament”. Amb les falles repartides en el calendari perquè no es concentri tota l’oferta la vigília de Sant Joan, l’augment de visitants ha obligat també a reforçar la infraestructura. “Hem habilitat zones d’aparcament i organitzem taxis des de les zones més accessibles per tal de no col·lapsar els pobles”, subratlla en aquest sentit Farrero.

Una festa amb moltes cares

“Amb les falles no val allò de «vistes unes, vistes totes» perquè cada festa té la seua pròpia personalitat”, destaca Juli Alegre. I la declaració de la Unesco ajuda “a preservar aquesta autenticitat”. María José Erta, alcaldessa de Vilaller i presidenta de l’associació de Municipis Fallaires del Pirineu, subratlla que només poden ser al segell aquells municipis que sempre han mantingut la tradició, o que l’han recuperat, com Alós d’Isil o València d’Àneu.

314686_1.jpg

314686_1.jpgSANTI IGLESIAS

314686_2.jpg

314686_2.jpgSANTI IGLESIAS

314686_9.jpg

314686_9.jpgSANTI IGLESIAS

tracking