SEGRE

MUNICIPIS AGRICULTURA

El Segrià s'uneix al front per evitar perdre ajuts de la UE

Vuit pobles deixaran de ser zona amb limitacions naturals || Així com 22 municipis de les Garrigues i un del Solsonès

La reunió sobre les ZLN la setmana passada a les Borges.

La reunió sobre les ZLN la setmana passada a les Borges.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Segrià se sumarà al front comú que va plantejar la setmana passada el consell de les Garrigues per evitar perdre els ajuts que agricultors de les dos comarques han cobrat fins ara als pobles classificats com zones amb limitacions naturals (ZLN). Vuit municipis del sud del Segrià deixaran de tenir aquesta categoria a partir del 2019 en aplicació dels nous criteris de la Unió Eurpea per determinar quines són les àrees desfavorides, una cosa que succeirà també en 22 dels 24 municipis de les Garrigues i a Clariana de Cardener, al Solsonès.

El vicepresident del consell del Segrià, David Masot, va avançar que plantejaran el problema en la pròxima sessió del consell d’alcaldes i que reclamaran recuperar-les de forma conjunta amb el consell de les Garrigues. Aquest últim va apuntar la setmana passada que la desaparició de les ZLN suposa la pèrdua d’entre 200 i 6.000 euros a l’any per a cada explotació. Així mateix, els agricultors en zones desfavorides tenen una puntuació més gran a l’optar a determinades línies d’ajuts. En el cas del Segrià, perdran aquesta categoria Alcanó, Alfés, Aspa, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida, Sunyer i Torrebesses.

Els pobles exclosos rebran llavors ajuts reduïts i els perdran el 2020, quan conclourà l’actual pla de desenvolupament rural que finança Brussel·les.

Agricultura buscarà recuperar la ZLN en alguns pobles el 2021 Agricultura va afirmar que la Unió Europea ha acceptat ja la proposta de les noves ZNL, que exclou 29 municipis de Lleida, i que entrarà en vigor el 2019. El 2021 podria obrir-se una nova revisió de les àrees desfavorides, per la qual cosa la conselleria ha començat a treballar per recuperar la ZLN en alguns dels pobles que l’hagin perdut. Per fer-ho, són necessàries dades de 5 anys que avalin limitacions naturals. Agricultura les recopilarà mitjançant dades reals de la declaració única agrària (DUN) en lloc d’estudis i enquestes considerats massa genèrics i imprecisos.

tracking