SEGRE

AGRICULTURA EMPRESES

Quantes granges de caragols hi ha a Lleida?

Amb capacitat per produir gairebé 11 milions d’exemplars, són el 25% de les explotacions que hi ha actualment a Catalunya || La Segarra, el Segrià i l’Urgell, tres de les comarques amb més producció

Imatge de l’interior d’una granja de caragols a Rialp.

Imatge de l’interior d’una granja de caragols a Rialp.RIALP TREU BANYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les comarques de Lleida ja compten amb vint-i-sis granges de cria i engreix de caragols, més del doble que fa deu anys, quan eren només 10, i tenen capacitat per produir 10.721.136 exemplars. Aquestes explotacions representen més del 25 per cent de les quals hi ha a Catalunya (un total de 98). Així mateix, la Segarra, el Segrià i l’Urgell són tres de les comarques catalanes més importants a nivell de producció, segons dades de la conselleria d’Agricultura.

Aquestes instal·lacions han de sotmetre’s als mateixos controls que la conselleria d’Agricultura aplica a les granges de bestiar tradicionals i han de complir uns requisits d’higiene i mantenir les condicions d’alimentació dels animals, entre altres requisits. A més, la normativa exigeix que els caragols estiguin sans, nets de sorra i terra i vius per poder comercialitzar-se, segons la conselleria de Salut. La llei estableix que els caragols s’han de vendre amb garanties de qualitat i amb un registre sanitari que permeti la traçabilitat del producte, segons van assegurar els empresaris consultats. Les mateixes fonts van apuntar que s’han de vendre amb una malla etiquetada amb les dades del producte.

Les instal·lacions s’han de sotmetre als mateixos controls que les granges tradicionals de bestiar

El consum de caragols és habitual a Lleida i l’Aplec del Caragol és la festa per antonomàsia d’aquesta tradició gastronòmica. El president de la Fecoll, Ferran Perdrix, va apuntar que el 40% de les colles que participen en la celebració compren aquest producte a Caragols d’Almacelles, empresa que proveeix la central de compres. No obstant, Perdrix va assegurar que la majoria de la resta de colles compra els caragols en altres distribuïdors i granges, que compleixen amb tota la normativa. Fonts de Caragols d’Almacelles van apuntar que per a la cria d’aquests animals utilitzen el mínim pinso possible, ja que s’alimenten d’herba, i que durant els mesos d’hivern (quan es redueix la producció) importen caragols de països com Polònia o Grècia per distribuir-los. En relació amb l’exportació, la gran majoria dels caragols que es produeixen a Catalunya s’exporten a França, on l’any passat es van comercialitzar 141.094 quilos. No obstant, a l’Aplec es consumeixen gasteròpodes que vénen d’Aragó, València i fins i tot Xile o el Perú, segons Perdrix. Des de l’Associació Nacional de Cria i Engreix del Caragol van informar que una petita part de la producció es queda a Lleida, mentre que aproximadament un 90% es comercialitza a Barcelona.

tracking