SEGRE

ESTABLIMENTS OFERTA

Lleida guanya 4.000 places en pisos turístics en només un any i el sector demana limitacions

La demarcació compta amb 2.209 habitatges d’ús turístic i Vielha va suspendre la concessió de llicències || A tot Catalunya són 69.300 allotjaments, que representen el 79 per cent de l’oferta potencial

Imatge de Vielha, que ha suspès la concessió de llicències als pisos turístics.

Imatge de Vielha, que ha suspès la concessió de llicències als pisos turístics.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida ha guanyat 4.000 places de pisos turístics en només un any i ja són 12.606 davant les 8.000 de les quals disposava la demarcació el juliol del 2017, mentre que el sector demana limitacions a aquests habitatges de lloguer turístic (HUT, en les sigles en català). La Generalitat va fixar el 2012 la normativa que regula aquests pisos i va provocar que el nombre es disparés i actualment a Catalunya són 69.300, amb unes 394.200 places, encara que només són el 78,8% de les quals es calcula que realment hi ha, segons dades de l’Agència Catalana de Turisme, per la qual cosa quedaria més d’un 20% per “legalitzar”. A les comarques de Lleida hi ha 2.209 HUT i l’augment en el nombre d’apartaments turístics va provocar que Vielha decidís suspendre durant un any la concessió de llicències per frenar-ne la proliferació i estudiar-ne l’impacte. L’hostaleria denuncia que aquests allotjaments perjudiquen el sector del lloguer d’habitatges, a causa que els propietaris prefereixen arrendar aquests pisos per un preu més elevat als turistes. Així mateix, a l’ajuntament de Naut Aran, on hi ha uns 800 HUT, tenen obert el debat sobre una moratòria per frenar les llicències per a aquests immobles, segons va explicar l’alcalde, César Ruiz Canela.

El gerent de la federació d’hostaleria, Ramon Solsona, va explicar ahir que el sector demana límits a aquesta pràctica i que no qualsevol habitatge tingui la qualitat de pis de lloguer turístic i va apuntar que ells posaran sobre la taula “limitacions importants” a aquests immobles, a causa que els treballadors temporals que es desplacen a una altra localitat a viure es troben amb dificultats per trobar un habitatge, ja sigui pel seu elevat preu o perquè els pisos es destinen als visitants.

Denuncia que afecten els lloguers i exigeixen que no qualsevol habitatge pugui allotjar turistes

Solsona va posar com a exemple les limitacions que proposen Palma de Mallorca, el Japó, París o Londres. En aquest sentit, val a assenyalar que Palma va ser pionera a prohibir aquests habitatges en edificis plurifamiliars després de detectar que més del 90% de l’oferta era irregular. Al Japó, la plataforma Airbnb va eliminar el 80% dels seus anuncis arran de l’aprovació d’una nova llei que obliga els propietaris a estar registrats i comptar amb els permisos corresponents. Així mateix, l’ajuntament de París va denunciar davant de la justícia Airbnb al no complir el requisit de registrar en el consistori els habitatges privats que ofereixen de lloguer, mentre que a Londres es limita a 120 els dies de lloguer d’un HUT.

tracking