SEGRE

ENTREVISTA POLÍTICA

«El PDeCAT ha de reconstruir-se al juliol a partir del sector local»

L’alcalde de Mollerussa presideix el comitè d’acció local del PDeCAT, que impulsa una convenció del partit que, entre demà i divendres, definirà l’estratègia de la formació per a les municipals del 2019

«El PDeCAT ha de reconstruir-se al juliol a partir del sector local»

«El PDeCAT ha de reconstruir-se al juliol a partir del sector local»JOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El PDeCAT afronta en les properes setmanes un ampli i potser tens debat intern. Aquesta setmana se celebra una convenció municipalista i el 22 de juliol una assemblea. Començant per la convenció, està en joc quina fórmula s’adoptarà per a les pròximes municipals. Quines opcions hi ha?

La convenció vol ser una demostració de la nostra força al territori. Volem donar resposta a quina marca electoral ens representarà; quin paper tindran els ajuntaments en el Procés i com ser el màxim oberts per repetir o millorar els resultats electorals. Tenir una bona base territorial ens permetrà recuperar el nostre espai polític. Quan es demana unitat, hi ha algú que sempre acaba cedint i això ha portat que es desdibuixés el nostre ideari com a partit.

Quin format tindrà el PDeCAT en les pròximes municipals del 2019?

çLa fórmula de Junts per Catalunya ens va anar molt bé el 21 de desembre. De fet, és la fórmula que ja vam utilitzar per a les municipals: busquem els perfils que millor poden configurar una llista, siguin o no associats, per guanyar. Ara posarem en comú què creiem que pel moment polític i per marca ens interessa més, respectant l’autonomia local.

Carles Puigdemont va defensar almenys per a Barcelona una única candidatura independentista. És possible en altres municipis?

També hi havia d’haver una llista única el 21 de desembre i no va ser així. Perquè n’hi hagi han de voler-ho totes les parts. Estem oberts a parlar, però és difícil que tots es vulguin sumar.

Així doncs, quines alternatives hi ha?

Volem fer llistes obertes i transversals, potser amb una nova marca que pot ser Junts per Catalunya adaptada als municipis, cosa que ja configura la voluntat d’una llista unitària a nivell de país. L’important, més que la unitat, és que siguem molts.

A Mollerussa, d’on és alcalde, és possible una única llista independentista?

No ho hem plantejat.

És possible que cada municipi triï una opció diferent?

Hi ha un tema legal que condiciona que els resultats computin per a altres estaments municipals. Si anem junts caldrà veure com ho fem per no perdre vots. Jo sóc escèptic.

El món local té força en el partit?

És el sector local el que, ben articulat, té més força, i el partit ha de reconstruir-se a partir del juliol tenint en compte l’eix del món local. Perquè és l’únic capaç d’articular estratègies a quatre anys vista.

També és el que dóna millors resultats?

Tenim més de la meitat de les alcaldies, les quatre diputacions i més de la meitat dels consells, la qual cosa ens dóna un punt de partida únic. D’altra banda, des del congrés fundacional (2016), han passat moltes coses i la veu del partit ha quedat poc articulada, hem estat molt generosos i hem fet d’acompanyant i altaveu del vessant més institucional del país. També el 21-D vam ser generosos i vam entregar el 100 per cent del control de la configuració de les llistes al president Puigdemont. Ara, ja amb una mica d’estabilitat, hem d’aconseguir com a PDeCAT incorporar a aquesta fórmula d’èxit que és JxCat la nostra experiència.

Es va equivocar el president Torra al no nomenar cap conseller de Lleida?

No podem estar satisfets perquè s’ha tingut en compte la paritat i no l’eix territorial. Entenem la situació excepcional i també hem de fer una reflexió des del territori: per què ha passat? Potser hem de creure’ns-ho una mica més. Potser hem d’aprofitar tot això per fer dos passos endavant pròximament.

Va arribar a rebre alguna proposta formal per ser conseller?

No.

Creu que el diàleg entre Torra i Sánchez ha de començar amb un gest cap als presos polítics?

És evident que el tema polític pivota sobre els presos i els exiliats i seria molt bo començar per aquí. Però jo tinc una altra reclamació: exigeixo que es derogui la Lrsal (reforma local).

Vostè diu que els municipis han d’articular el camí cap a la república. Com?

Hi ha tres vectors: l’acció exterior (Berlín, Brussel·les), el Parlament i l’acció de país i mobilització popular. Els ajuntaments han de ser la punta de llança del moviment popular al país. Han de tenir un paper clau.

tracking