SEGRE

TRADICIONS CELEBRACIONS

Aran exigeix competències pendents i nou sistema de finançament el 2019

En transport sanitari, bombers i residència geriàtrica, aparcades pel 155

Carlos Barrera i Joan Reñé.

Carlos Barrera i Joan Reñé.DIPIUTACIÓ DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El síndic, Carlos Barrera, va reclamar ahir en el transcurs de la Festa d’Aran, que se celebra cada 17 de juny per commemorar la restitució del Govern aranès, el traspàs urgent de competències pendents en emergències i salut i l’inici de negociacions per acordar un nou sistema de finançament, tràmits que van quedar parats per l’aplicació de l’article 155. Barrera va reclamar que es facin efectius els traspassos acordats en l’última comissió bilateral del 13 de juny del 2017 que fan referència al transport sanitari, al cos de bombers i al cofinançament de la residència geriàtrica de Les. Paral·lelament, també va exigir reprendre les negociacions del nou sistema de finançament “que ja s’hauria d’haver aplicat aquest any, però com que no s’ha pogut negociar, esperem tenir-lo el 2019”. El síndic confia que es pugui fixar una data per a la pròxima comissió bilateral al setembre. A la celebració va acudir-hi el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, que va admetre que l’article 155 ha suposat un fre en la relació entre Catalunya i Aran, encara que es va comprometre a la protecció, no només de la llengua després dels últims embats com la sentència del Tribunal Constitucional que prima el castellà i el català sobre l’aranès, sinó a avançar en el desplegament de drets que reconeix la llei d’Aran.

En plena aplicació de l’article 155 el Conselh va ratificar al novembre un manifest en defensa de les seues institucions i l’autogovern.

Obres per fer al cap de cinc anys de la riuada de la Garona

Barrera va indicar que 5 anys després de la crescuda de la Garona encara queden per fer obres en pistes forestals com la de Valarties, Artiga de Lin i Barradós, on es preveu actuar enguany. També han quedat sense resoldre les obres a moltes finques privades d’Arties i Garòs, Casarilh i Escunhau i Aubert i falta actuar a tota la ribera del riu Jueu, que va quedar desdibuixada després de la crescuda del 18 de juny del 2013.

tracking