SEGRE

TECNOLOGIA DIGITALITZACIÓ

La fi del paper per a associacions i entitats complica les gestions a l'administració

Comunitats de regants, Ampes o entitats veïnals preparen la seua ‘desconnexió’ dels tradicionals escrits a les corporacions || Almenys els regants hauran de fer aquest pas abans del 2 d’octubre

L’Organisme de Recaptació de la Diputació va ser pioner a posar en marxa una oficina virtual.

L’Organisme de Recaptació de la Diputació va ser pioner a posar en marxa una oficina virtual.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acabar amb el paper i comunicar-se amb l’administració només a través d’internet. Aquest és l’objectiu que va establir fa tres anys la llei de procediment administratiu, una norma de l’any 2015 que encara es troba en procés de desplegament i que està portant seriosos maldecaps tant a associacions com a les persones que en formen part a Lleida. Exemple d’això són les comunitats de regants, que s’hauran d’adaptar a aquesta legislació abans del 2 d’octubre. A partir de llavors, deixaran enrere qualsevol escrit sobre paper i només podran dirigir-se per via telemàtica als seus interlocutors habituals, com el Govern central i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Les comunitats de regants, com els altres usuaris, estan rebent formació per comunicar-se amb les administracions sense utilitzar el paper, però farà falta una mica més. El president dels regants de Pinyana, Ramon Piqué, va avançar que la comunitat general facilitarà a les col·lectivitats de regants una plataforma des de la qual remetre les comunicacions a l’administració via telemàtica. Només el manteniment d’aquest nou instrument costarà uns milers d’euros a l’any. Va admetre les dificultats de gestionar qualsevol tràmit públic per internet o altres vies telemàtiques perquè no tots els associats tenen els mitjans ni els coneixements necessaris per poder-ho fer, va assenyalar. També els regants del Canal d’Urgell es preparen des de fa mesos per abandonar el paper, segons va admetre el gerent, Miguel Varea.

La llei de procediment administratiu, encara en procés de desplegament, obliga a fer aquest canvi

Per la seua part, entitats veïnals o associacions de mares i pares s’enfronten a la mateixa legislació. Tanmateix, segons les consultades, l’entrada en vigor de la llei, fa dos anys, ha donat una mica de marge per preparar-se davant d’aquest salt digital. Toni Baró, president de la federació d’associacions de veïns de Lleida ciutat (FAVLL), va admetre que hi ha una “fractura digital” que complica molt l’abandó del paper en les gestions per a una part dels usuaris. “Hi ha associacions de veïns que no tenen ordinador, i els presidents han de gestionar el tràmit des de les seues cases.” Tot i així, va assenyalar que totes les associacions veïnals tenen ja una signatura electrònica que possibilita la tramitació. Elisa Solé, presidenta a Lleida de la federació d’associacions de pares d’alumnes, va assenyalar que l’any passat van iniciar la desconnexió del paper i la utilització de la via digital per a les comunicacions.

Els ajuntaments assumeixen feines de la incorporació al món digital El canvi al format digital afecta tota mena d’associacions i provoca que en nombroses ocasions els responsables hagin d’anar a l’ajuntament de torn a gestionar el tràmit digital, per exemple, per accedir a subvencions. Diverses fonts municipals consultades ahir van assegurar que en alguna ocasió arriben a perdre’s ajuts ja concedits al no rebre les notificacions en casos com “el d’una associació veïnal que hagi canviat de president i l’anterior no consultava el correu electrònic on hauria rebut l’avís que finalitzava el termini per justificar la subvenció”.

tracking