SEGRE

MEDI AMBIENT PROJECTES

Rebaixa en el rebut de la brossa en 11 municipis si les famílies reciclen bé

La Mancomunitat de l’Urgellet preveu implantar el sistema el 2019 i busca subvenció

Fins a 200 famílies de la Seu van participar en la prova pilot.

Fins a 200 famílies de la Seu van participar en la prova pilot.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet treballa per implementar el projecte que va crear fa ara un any per identificar les famílies que reciclen correctament i premiar-les amb descomptes en la taxa municipal de la gestió dels residus. Després de l’èxit de la prova pilot que va llançar l’any 2017, l’entitat, que gestiona les escombraries dels onze municipis situats més al nord de l’Alt Urgell, busca finançament per estendre el projecte als onze municipis. Necessita 400.000 euros per executar-ho i la implementació començarà, segons va avançar ahir el gerent de l’entitat, Jordi Vilaró, a partir de l’any 2019. La Mancomunitat va invertir l’any passat 50.000 euros per crear l’aplicació per a telèfons mòbils Urgellet recicla, que de forma voluntària van provar dos-cents veïns de la Seu. És una app pionera a Espanya que busca “la justícia econòmica” i “premia econòmicament amb descomptes en les taxes aquells que reciclin correctament”, incrementant així els nivells de reciclatge, que a l’Alt Urgell van arribar el 2017 al 55 per cent i que ara volen elevar al 60%. Les famílies que separin les escombraries correctament podran aconseguir fins a un 50% de bonificació del rebut, que actualment és de 115 euros.

Vilaró va apuntar que al tractar-se d’un “sistema voluntari”, la major part de l’esforç econòmic se centrarà en la campanya de comunicació per “convèncer els ciutadans que s’han d’identificar al contenidor cada vegada que vagin a tirar una bossa d’escombraries”. El responsable espera aconseguir la participació de “com a mínim la meitat de la població”. Els contenidors estan identificats amb un codi QR i un NFC (tecnologia utilitzada per identificar equips o persones), i el ciutadà haurà de portar el telèfon mòbil per poder identificar-se.

Andorra continuarà tractant residus de la Cerdanya al centre de la Comella El Govern d’Andorra ha aprovat la renovació de l’autorització d’importació de residus de la Cerdanya fins al centre de tractaments de residus de la Comella. El conveni es va aprovar el mes de juny del 2017 per a un període d’un any i una quantitat màxima de 10.000 tones de residus municipals no perillosos. El país veí fa una valoració positiva del primer exercici, en què el forn incinerador ha tractat 6.912 tones de residus, una xifra, indiquen, que ha permès incrementar la producció d’energia elèctrica del centre de tractament de residus a prop del 35 per cent. Destaca també que “la qualitat dels residus ha estat bona”, la qual cosa ha permès que es pugui fer un tractament correcte sense incrementar-ne les emissions.

tracking