SEGRE

RAMADERIA ESTALVI ENERGÈTIC

Sol i biomassa per rebaixar el rebut de la llum d'una granja

Una explotació a Pallerols espera reduir-lo a la meitat || Les energies renovables guanyen terreny entre ramaders de Lleida

L’amo de la granja i el responsable de la instal·lació d’energia.

L’amo de la granja i el responsable de la instal·lació d’energia.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Panells solars per generar electricitat i una caldera de biomassa per a la calefacció permetran que una granja de 60.000 pollastres de Pallerols (Talavera) redueixi a la meitat el rebut de la llum. El propietari, Jaume Hernández, espera reduir el consum elèctric dels 18.000 euros que ara paga a l’any a uns 9.000. Les energies renovables han guanyat terreny entre els ramaders de Lleida en els últims anys com a mitjà per reduir costos de producció. Tanmateix, aquesta és la primera que combina la fotovoltaica i la biomassa a les comarques lleidatanes, segons va explicar el responsable del projecte de l’empresa Imartec, Isidre Alférez.

Transformar l’explotació ha suposat una inversió d’uns 100.000 euros. La major part correspon a la calefacció amb biomassa forestal, que el ramader adquireix a un distribuïdor de la comarca i que es tradueix en una millora del benestar animal, així com del seu desenvolupament i engreix. “Fins ara mantenia la granja a 30 graus utilitzant gas propà, que provoca humitat al llit dels pollastres”, va explicar. La resta, 20.000 euros, és per a la instal·lació fotovoltaica de 20 kW. Nombroses granges de Lleida han instal·lat panells solars en els últims anys i algunes han començat a combinar-les amb generadors de gasoil per evitar connectar-se a la xarxa elèctrica i ser autosuficients en matèria d’energia.

tracking