SEGRE

TRIBUNALS SUCCESSOS

Macrojudici a 22 veïns de deu pobles de Lleida per tràfic de drogues i armes

Un total de vint-i-dos veïns de deu pobles de les comarques de Lleida seran jutjats a partir del setembre a l’Audiència de València acusats de formar part d’una organització criminal dedicada al tràfic de marihuana i armes que la Guàrdia Civil i els Mossos van desarticular el 2016. Els demanen penes que van dels tres als divuit anys de presó.

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al Poal

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al PoalITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de València té previst acollir a partir del mes de setembre un macrojudici per tràfic de drogues i armes amb quaranta-dos acusats, dels quals més de la meitat dels processats, vint-i-dos concretament, són veïns de deu pobles de les comarques de Lleida: el Poal, Golmés, Bellvís, Menàrguens, Bellpuig, Linyola, el Palau d’Anglesola, Vilanova de Bellpuig, Alpicat i Lleida ciutat. Els acusats s’enfronten a peticions que van dels tres als divuit anys de presó. La Fiscalia els acusa de delictes contra la salut pública, tinença il·lícita d’armes i pertinença a organització criminal.

Tots els acusats van ser detinguts a començaments d’abril de l’any 2016 en una àmplia operació policial de la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra en la qual es van practicar un total de disset escorcolls en aquesta desena de localitats lleidatanes. La Fiscalia considera que “els acusats, que van formar una organització criminal perfectament estructurada, es dedicaven a la intermediació, producció, adquisició, venda i transport de grans quantitats de marihuana i armes de foc, que posteriorment es distribuïen a altres països europeus”. La xarxa tenia ramificacions a la Costa del Sol i Lleida.

Considera que els acusats van formar “una organització criminal perfectament estructurada”

La base d’operacions de la xarxa a Ponent era una casa del Poal on “s’organitzaven les reunions i feien germinar els plans delictius”, segons va assenyalar la Fiscalia. A l’habitatge, els investigadors van detenir els dos suposats capitostos de la xarxa a Ponent, d’origen estranger, que s’enfronten a peticions de divuit i disset anys de presó. Un d’ells es trobava ocult al domicili per evitar ser extradit al seu país per al compliment de diverses condemnes.

Van decomissar marihuana valorada en un import que ascendeix a 31.296 euros, set pistoles, munició i un arsenal de baionetes. La intervenció es va practicar el passat dia 6 d’abril i els Mossos i la Guàrdia Civil van acabar efectuant un total de disset escorcolls i vint-i-dos detencions. Tots ells estan acusats d’un delicte de pertinença a organització criminal (dos anys de presó) i un delicte contra la salut pública, amb diferents peticions de presó.

En aquest sentit, la Fiscalia considera que tots ells formaven part de l’entramat en diferents rangs, des del cultiu de la droga fins al transport o la utilització d’empreses “per dotar d’aparença de legalitat les activitats il·lícites de la xarxa criminal”.

D’altra banda, prop d’una desena dels detinguts a les comarques de Lleida, segons va indicar la Fiscalia, “van confessar la seua intervenció en els fets i van facilitar prou informació a la instrucció de la causa per identificar no només els membres de l’organització, sinó també el seu funcionament i jerarquia”.

Dos mesos de judici i declaracions de 70 testimonis El judici contra els quaranta-dos acusats s’allargarà prop de dos mesos. “Estan previstes més de vint-i-cinc sessions perquè hi ha molts acusats, testimonis i proves pericials”, va explicar a aquest diari Xavier Prats, de Prats Advocats, un dels lletrats lleidatans que assistiran al judici.La vista oral començarà el dia 10 de setembre amb les qüestions prèvies i l’endemà, l’11, començaran a declarar els acusats. L’Audiència de València ha fixat quatre jornades per a les declaracions. A partir del 18 de setembre serà el torn dels testimonis. Està prevista la declaració d’uns setanta en sessions que es prolongaran fins a finals de setembre. A l’octubre serà el torn dels pèrits i les proves. No serà fins a mitjans de mes quan es llegiran els informes de les parts, amb la qual cosa el judici s’allargarà fins a finals d’octubre. La instrucció del cas ha estat complexa i s’ha allargat durant dos anys.

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al Poal

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al PoalITMAR FABREGAT

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al Poal

Moment de la detenció d’un dels dos capitostos de la xarxa a Lleida i detinguts al PoalITMAR FABREGAT

tracking