SEGRE

PATRIMONI POLÈMICA

Cultura rebutja descatalogar com a bé nacional el castell de Peramola

L’ajuntament ho va demanar per recuperar l’immoble, la qual cosa ara queda en l’aire

El vent va tirar part de la teulada del castell l’any 2016.

El vent va tirar part de la teulada del castell l’any 2016.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Cultura ha acordat mantenir la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) del Castell de Peramola, edifici medieval de propietat privada ubicat al centre urbà i per al qual l’ajuntament havia sol·licitat la possibilitat de retirar la protecció històrica de l’immoble, conservant únicament una catalogació parcial d’elements puntuals del castell, amb l’objectiu d’assegurar l’estructura i rehabilitar-lo com a equipament públic.

Fonts de la conselleria han explicat que l’informe, que ja han fet arribar al consistori, determina que “no queda prou clara la delimitació del castell”, per la qual cosa insten a efectuar “més estudis d’investigació que confirmin si les finques limítrofes formen part o no del castell”.

En qualsevol cas, han continuat, “queda clar que la part de l’edificació ubicada a la finca número 12 del carrer Cap del Carrer sí que correspon al castell medieval del segle XI”, per la qual cosa, el Govern acorda “no descatalogar l’edifici i mantenir el seu nivell de protecció” com a Bé Cultural d’Interès Nacional. La resolució impedeix a l’ajuntament de decidir sobre el futur de l’immoble, després d’anys d’intents per obtenir-ne la cessió o la propietat, a mans a hores d’ara de quatre particulars.

L’edifici està greument deteriorat a causa del pas del temps i la falta de conservació per part dels seus propietaris, a més a més, ha patit diversos despreniments en els últims anys, la qual cosa ha obligat l’administració municipal a invertir fins a 6.000 euros en obres d’emergència per consolidar-lo després de la caiguda duna part de la coberta.

El Castell va acollir el bar del poble durant la Guerra Civil Espanyola i, posteriorment, va funcionar com a local social, fins que ara fa més de trenta anys es va tancar.

tracking