SEGRE

PURINS INSTAL·LACIONS

L'ICF valora ajornar pagaments de la planta d'Almenar

A petició de l’empresa en concurs de creditors || A l’espera d’ingressos per gestionar residus que la facin viable

Imatge d’arxiu de la planta de biogàs d’Almenar.

Imatge d’arxiu de la planta de biogàs d’Almenar.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut Català de Finances (ICF) estudia ajornar pagaments de la planta de biogàs d’Almenar, en concurs de creditors (vegeu SEGRE de dissabte).

Aquest ens financer de la Generalitat va corroborar contactes amb l’empresa propietària de les instal·lacions de tractament de purins, Bioenergia d’Almenar, per “intentar ajustar el calendari d’amortitzacions”. L’ICF és el principal creditor de la firma, amb un crèdit de set milions d’euros que representa la major part dels vuit milions d’euros que constitueixen el passiu, davant d’actius valorats en onze milions.

L’ICF és el principal creditor de l’empresa, amb un crèdit de set milions d’euros

Fonts de l’ICF van puntualitzar que modificar els terminis d’amortització de crèdits “és una pràctica habitual” de l’organisme sempre que “sigui viable” liquidar el deute amb un nou calendari de pagaments. Bioenergia d’Almenar atribueix el dèficit d’explotació a retallades de l’Estat a les primes per vendre electricitat, que el van obligar a prolongar el termini d’amortització de la planta de deu a disset anys; i a no disposar encara del codi com a gestor de residus en tramitació davant de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Segons fonts de la direcció de la firma, tenir-lo els permetria cobrar per gestionar a la planta residus orgànics de la indústria alimentària, uns nous ingressos que s’estimen en més de 300.000 euros anuals i que donarien viabilitat econòmica a les instal·lacions.

Val a recordar que el complex, el més gran d’aquest tipus a Espanya i un dels més grans d’Europa, aprofita el metà que desprenen les dejeccions animals i altres residus orgànics com a combustible per generar electricitat, que ven a un preu primat. En aquest sentit, fa servir tant la fracció líquida com la sòlida dels rebutjos per fabricar fertilitzants ecològics que comercialitza des de fa dos anys a través de la marca Biofes.

La planta, en funcionament després de declarar el concurs, ocupa onze persones i tracta l’excedent de purins de cent trenta granges dels municipis d’Almenar, Alfarràs, Almacelles i Algerri.

tracking