SEGRE

EXÈRCIT FORMACIÓ

L'acadèmia de Talarn forma més de mil militars a l'any després d'evitar tancar

L’acadèmia de suboficials de Talarn dóna formació a més de mil militars a l’any. El centre, que va esquivar el tancament el 2013, ha guanyat activitat des d’aleshores. Al mig miler d’aspirants a sergent de cada promoció, se sumen els cursos que s’imparteixen durant tot l’any i les maniobres anuals que duen a terme aquesta setmana al Pallars Jussà.

Una patrulla simula haver-se exposat a contaminació radioactiva per cesi a l’acadèmia militar de Talarn.

Una patrulla simula haver-se exposat a contaminació radioactiva per cesi a l’acadèmia militar de Talarn.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de mil militars reben formació cada any a l’acadèmia general bàsica de suboficials (AGBS) de Talarn, cinc anys després d’esquivar el tancament per retallades del ministeri de Defensa. Les promocions d’alumnes que aspiren al grau de sergent s’han estabilitzat a l’entorn d’unes 500 persones, que acudeixen al Pallars Jussà entre els mesos de setembre i desembre. Tanmateix, cursos durant la resta de l’any reuneixen ja un nombre major d’inscrits, que pot arribar a 800. Així ho van explicar fonts del centre, que aquesta setmana mobilitza 700 efectius per a l’Exercici Minerva: les maniobres que precedeixen l’entrega de despatxos a nous sergents.

L’acadèmia ha implantat aquests cursos de forma progressiva durant els últims cinc anys, després que la mobilització del territori i les institucions del Pallars Jussà i del conjunt de Lleida dissuadís Defensa de clausurar un centre que considerava infrautilitzat. La decisió de mantenir-lo obert va coincidir a més amb la implantació de l’actual pla d’estudis, pel qual els alumnes obtenen titulacions civils juntament amb la seua formació militar.

Unes 400 persones s’han inscrit aquest any en el curs per accedir al grau de brigada, mentre que el de cap major n’atreu al voltant d’un centenar. Unes 40 cursen el d’ascens a suboficial gran i mitja dotzena de cursets d’idiomes sumen uns 240 alumnes. Part d’aquesta formació combina l’ensenyament a distància a través d’internet amb professors de Talarn amb classes presencials.

Ningú no espera el retorn de les grans promocions de sergents que superaven els mil alumnes. L’abolició del servei militar obligatori va donar pas a un exèrcit amb menys personal i més tecnificació i necessitat de formació. Això últim sembla allunyar futures amenaces de tancament de l’acadèmia, que té un fort impacte econòmic a la comarca: ocupa civils i té entre els seus proveïdors firmes locals.

Així mateix, alumnes i personal lloguen pisos, fan compres i consumicions en establiments de la zona i contribueixen a sostenir serveis públics.

Preparació davant de contaminació nuclear, biològica i química

Una patrulla amb vestits aïllants i màscares simula haver-se exposat a contaminació radioactiva i acudeix a una estació de descontaminació. Allà els indiquen com desfer-se de la roba de forma segura abans de passar pel procés real de neteja. La preparació davant de riscos nuclears, químics i biològics forma part de l’Exercici Minerva, que mobilitza des de dilluns i fins demà uns 700 efectius a l’acadèmia de Talarn, Salàs de Pallars i Conca de Dalt.

Els protagonistes són el mig miler d’alumnes que van iniciar la seua formació al Pallars Jussà fa tres anys i que, després de cursar les respectives especialitats, rebran el dia 9 els despatxos com a nous sergents. Les maniobres inclouen setanta vehicles, inclosos dos helicòpters de l’acadèmia d’aviació de l’Exèrcit de Terra, creada aquest mateix any. Els organitzadors destaquen que no simulen un escenari bèl·lic. En lloc d’això, estableixen exercicis on els futurs sergents donen a conèixer les seues especialitats a la resta i exerciten el seu lideratge al capdavant de grups.

tracking