SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Un pastor foragita un ós per evitar un atac a 2.000 ovelles a Montanui

Un pastor de Montanui es va veure obligat dimecres a espantar un ós quan es disposava a tancar un ramat de 2.000 ovelles. A Castanesa van trobar dimecres diverses ovelles disperses i desorientades i van localitzar un exemplar mort. Així mateix, un centenar de ramaders es van manifestar a Sort per exigir la captura de Goiat.

Imatge de l’ós i el ramat d’ovelles a la fuga a Montanui.

Imatge de l’ós i el ramat d’ovelles a la fuga a Montanui.JOSEP MARIA CORTINAT

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un pastor de Montanui, Josep Maria Cortinat, es va veure obligat a última hora de la tarda de dimecres a foragitar un ós quan es disposava a tancar un ramat de 2.000 ovelles en un camp clos elèctric perquè passessin la nit a la vall de Castanesa, a la muntanya coneguda com el Sarronal. “Vaig veure les ovelles córrer espaordides i no entenia el motiu fins que em vaig trobar amb l’ós dret davant meu a tan sols quatre metres”, va explicar ahir el mateix pastor.

“En aquell moment només se’m va ocórrer cridar-li i espantar-lo fora del camp clos perquè no ataqués les ovelles”, va dir. Finalment l’ós es va allunyar de la zona i el pastor va poder tancar el ramat a la cleda. Precisament, dimecres també van trobar, a Castanesa, diverses ovelles disperses i desorientades que procedien d’un camp clos. A l’acabar de recollir aquest ramat van trobar una ovella morta. No obstant, els ramaders no van poder afirmar que fos conseqüència d’un atac de l’ós vist a Montanui. Les autoritats no van poder identificar l’exemplar responsable d’aquests atacs. Així mateix, veïns de Senet i Bono van albirar ahir un exemplar en aquests dos pobles.

Aquests fets es van produir hores abans que un centanar de ramaders del Pallars es manifestessin ahir a Sort contra la fauna salvatge i per reclamar la captura de l’ós Goiat arran dels nombrosos atacs a bestiar. Van exigir també més control sanitari de la fauna salvatge, igual d’exhaustiu del que es fa als ramats, al considerar que principalment és la fauna salvatge la que transmet la tuberculosi al bestiar i que ha obligat a immobilizar una desena de granges del Pirineu.

El president d’Asaja a Lleida, Pere Roqué, va apuntar que aquesta qüestió es pot convertir en un problema de salut pública. Quant a Goiat, van sol·licitar als polítics comarcals que n’exigeixin la captura i repatriació, perquè fa tot just una setmana va matar una euga a Son del Pi. Els ramaders van denunciar retard en el pagament de les indemnitzacions i van dir que pot comportar el tancament d’explotacions. Van reclamar la dimissió del director general de Medi Ambient i del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu i van dir que ramaderia i depredadors no poden conviure. A més, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va explicar a Seròs que tenen previst visitar els ramaders afectats pels atacs la setmana que ve.

El president del consell del Sobirà, Carles Isús, va assegurar que el territori “vol solucions ja” per als ramaders i va apuntar que convocaran una reunió entre el sector, representants institucionals i la Generalitat per parlar dels temes que afecten el sector primari del Pirineu.

Per la seua part, fonts del Conselh Generau d’Aran van assegurar que abans de capturar Goiat i tornar-lo al seu país d’origen, Eslovènia, activaran “totes les mesures de dissuasió possibles”, entre les quals es troba l’ús de petards i aplicar productes repel·lents a la carronya. Aquesta va ser una de les decisions que es van prendre a la reunió que es va celebrar la setmana passada a la Val per analitzar la situació de l’ós Goiat. Les mateixes fonts van apuntar que l’actitud d’aquest exemplar és “preocupant” arran dels nombrosos atacs registrats aquest any al Pirineu.

Oso en Castanesa

Oso en CastanesaJosep Maria Cortinat

tracking