SEGRE

MUNICIPIS NOVES TECNOLOGIES

La Generalitat garanteix per al 2023 banda ampla en tots els municipis

Puigneró diu que la fibra òptica arribarà a totes les capitals de comarca el 2020 || La Diputació ja va avançar una inversió de 40 milions per aconseguir aquesta fita

David Saldoni, president de l’ACM, el prior Francesc Marín, el conseller i l’alcalde, Aleix Bochaca.

David Saldoni, president de l’ACM, el prior Francesc Marín, el conseller i l’alcalde, Aleix Bochaca.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, es va comprometre ahir a Sant Ramon a portar la banda ampla d’internet abans del 2023 a tots els municipis de Catalunya de menys de cinquanta habitants. A Lleida, són tots, ja que els de més de cinquanta són nuclis o agregats. Puigneró també va assegurar que la xarxa troncal de fibra òptica, que ja va anunciar la Diputació, arribarà a totes les capitals de comarca el 2020 i va concretar que ara arriba a 34 de les 41. Entre les que no en tenen va citar Vielha i el Pont de Suert, si bé val a recordar que la capital de la Val d’Aran la tindrà a la tardor i a la de l’Alta Ribagorça s’està completant aquest any. Des de les capitals de comarca s’estendrà la xarxa a tots els municipis.

Puigneró va indicar que aquesta és una de les prioritats de la Generalitat ja que “Catalunya no es pot permetre ser un país de dos velocitats i tots els ciutadans, visquin on visquin, han de tenir igualtat d’oportunitats, perquè l’accés a internet és determinant en ple segle XXI”. Per al conseller, “fins ara mesuràvem la distància entre municipis per quilòmetres i hores, però amb la revolució digital, per saber si un municipi és competitiu, haurem de mesurar la distància entre municipis en megabytes, és a dir, la capacitat d’accedir a internet en condicions que els permetin desenvolupar-se en aquesta nova economia i en el món digital”.

Els municipis petits reclamen al Governmés competències en matèria d’urbanisme

Val a recordar que el president de la Diputació, Joan Reñé, ja va anunciar una inversió de 40 milions en quatre anys per aconseguir aquest propòsit.

El president de la secció de Petits Municipis de l’ACM, Carles Banús, va dir que “reivindiquem recuperar més competències en urbanisme”. “Amb l’actual llei, al sòl no urbanitzable, que és el 99% als petits municipis, gairebé no tenim poder de decisió”, va apuntar Banús.

Debat obert per negociar la llei de Territori El conseller Puigneró va clausurar ahir la segona convenció del petit municipi de l’Associació Catalana de Municipis, que es va celebrar al santuari de Sant Ramon i va reunir un centenar d’alcaldes de municipis de menys de 2.000 habitants. La convenció va comptar amb la participació del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra (fins ara director general d’Urbanisme), que va parlar de la nova llei de Territori. Generalitat i ACM organitzaran a partir del setembre una taula de treball amb representants de les diferents entitats que representen els petits municipis “per repassar el contingut de la llei i completar-la si fa falta amb els aspectes que necessaris, a partir d’escoltar les seues peticions”, va avançar Serra, que va apuntar que “treballem amb l’objectiu que la nova llei sigui una primera legislació territorial urbanística que tingui en compte la diversitat del territori, des de les grans àrees metropolitanes fins als petits municipis, que tenen un pes molt important al país”.

tracking