SEGRE

REGADIU PROJECTES

El Govern admet que la modernització del canal de Pinyana afectarà la biodiversitat

Demana avaluar-ne l’impacte i els regants descarten la transformació global i aposten per anar per sectors

Imatge d’arxiu del canal de Pinyana a l’altura d’Alguaire.

Imatge d’arxiu del canal de Pinyana a l’altura d’Alguaire.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’informe d’impacte ambiental de la modernització del canal de Pinyana conclou que el projecte “pot tenir impactes significatius” en la biodiversitat i en la connectivitat ecològica entre espais protegits i demana l’elaboració d’una avaluació acurada de l’impacte abans de dur-lo a terme. El document considera que no només les noves infraestructures derivades de la modernització, sinó sobretot les que deixaran d’utilitzar-se gràcies al soterrament de canonades i el desús de diverses basses afectaran hàbitats naturals. Alguns ja van quedar afectats pel revestiment de les conduccions després de la primera modernització, amb la firma del Pacte de Castellonroi als anys 90, i l’informe de la Generalitat exposa el temor que “entrin en un estadi de regressió definitiva”.

Per això, el document planteja abordar mesures compensatòries com reciclar algunes de les infraestructures que quedin en desús per assegurar la continuïtat d’algunes espècies de fauna i flora; habilitar infraestructures verdes que minimitzin el risc d’ofegament de la fauna, i mantenir i millorar els desguassos i les séquies a l’aire lliure.

L’informe d’impacte ambiental es va aprovar el 2 de febrer del 2016, encara que no se n’ha acordat la publicació fins al 14 de juny passat.

En aquest sentit, el president dels regants del Canal de Pinyana, Ramon Piqué, es va mostrar sorprès per la publicació del document ja que va recordar que l’opció actual dels regants és impulsar la modernització del reg per sectors i, de fet, ja compten amb una memòria del projecte al sector 3.

Un d’aquests sectors és el de Castelldans, on falta només la petició dels propietaris de 18 hectàrees per assolir el 60 per cent del quòrum per posar en reg una mica més de 600 hectàrees de cultius. L’alcalde, Conrad Llobera, va assegurar ahir que d’aquesta transformació depenen algunes iniciatives empresarials a la zona.

El Segarra Garrigues demana avançar el reg a dos zones més

La comunitat de regants del Segarra-Garrigues ha enviat dos cartes a la nova consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, perquè autoritzi la construcció de la xarxa de reg del canal Segarra-Garrigues a dos nous sectors una vegada que s’ha assolit el 60 per cent de les firmes, que és el límit mínim que marca la normativa actual.

tracking