SEGRE

FAUNA PESCA

Pescadors es rebel·len davant les 13 primeres denúncies per no sacrificar carpes i truites

Interposades per la Guàrdia Civil a Lleida arran de la polèmica sentència del Tribunal Suprem || La Federació afirma que no tenen fonament legal i Agricultura espera canvis en la llei espanyola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Guàrdia Civil ha interposat a Lleida tretze denúncies contra pescadors per no sacrificar exemplars capturats de carpes i truita irisada, arran de la sentència del Tribunal Suprem que les va declarar espècies invasores el 2016. Aquesta declaració impedeix tornar-los a l’aigua després de pescar-los. Per la seua part, el departament d’Agricultura va confirmar que té oberts set expedients per aquesta raó. Aquesta situació ha provocat rebuig entre els pescadors, i per la seua banda la Federació catalana afirma que aquestes denúncies no compten amb fonament legal.

L’entitat argumenta que la prohibició de tornar aquests peixos a l’aigua no pot ser efectiva fins que l’Estat els inclogui al catàleg d’espècies invasores, una cosa que no ha fet des de la resolució del Suprem. Per la seua part, el president de la Federació, Albert Vidal, considera lícit negar-se a sacrificar-los per “objecció de consciència”. Va valorar que no pot fer-se d’acord amb les normes de protecció de fauna i que l’administració no ha disposat mitjans per a la gestió dels cadàvers. La Federació va indicar que no té constància de denúncies als seus afiliats i va apuntar que posen a la seua disposició un servei d’assessoria jurídica.

Agricultura considera que, arran de la sentència del Suprem, la carpa i la truita irisada “no poden tornar-se vives al medi natural”, i va apuntar que espera un canvi en la llei espanyola de biodiversitat, que obre la porta a restablir la pesca sense mort d’aquestes espècies malgrat considerar-les invasores (vegeu claus).

Les denúncies de la Guàrdia Civil citen la mateixa ordre de vedes de la Generalitat del març passat, que regula la pesca i que assenyala la carpa i la truita irisada com a espècies “afectades per la sentència del Tribunal Suprem”.

No obstant, assenyala que aquests peixos “tenen la consideració que figuri al reglament estatal d’espècies invasores”, en el qual encara no consten ni la carpa ni la truita irisada.

Primers peixos dels vivers de Llavorsí i EscalóEls primers tres-cents exemplars de truita autòctona dels centres d’alevinatge d’Escaló i Llavorsí es van alliberar dissabte passat al riu Noguera de Cardós, en un tram reservat per a la pesca sense mort. Es tracta de peixos rescatats del canal de Sossís durant treballs de manteniment el mes de setembre passat. Aquests centres de cria, propietat del consell del Pallars Sobirà, tenen com a finalitat afavorir la repoblació dels rius amb l’espècie autòctona del Pirineu, després que la sentència del Suprem vetés les repoblacions amb la varietat arc de Sant Martí, la més utilitzada fins aleshores per aquesta finalitat. Al marge de la resolució judicial, afavorir l’espècie autòctona es considera un mitjà per incentivar la pesca i atreure turisme vinculat a aquesta activitat esportiva. En el cas del viver d’Escaló, ha tornat a funcionar després que el departament d’Agricultura obrís un expedient l’any 2016 per investigar el sacrifici de prop de 30.000 alevins, arran d’una inspecció dels agents rurals que va qüestionar que es tractés d’exemplars autòctons. La conselleria va tancar finalment el procés sense imposar sancions.

tracking