SEGRE

AIGÜES LITIGI

La jutge obliga la Segarra a retornar part del rebut de l'aigua a 5 pobles

Anul·la la tarifa del consell arran d’un recurs de Tarroja, Talavera, Granyena, Sant Ramon i Granyanella || La sentència no és ferma i l’ens comarcal la recorrerà

Imatge d’arxiu del ple del consell de la Segarra.

Imatge d’arxiu del ple del consell de la Segarra.X. S

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una sentència ha declarat nul·les les tarifes del subministrament d’aigua als ajuntaments que el consell de la Segarra va establir el 2016. El jutjat del contenciós administratiu de Lleida ha estimat un recurs dels consistoris de Tarroja, Talavera, Granyena, Granyanella i Sant Ramon. La resolució estableix que aquests municipis tenen dret a exigir la devolució de les quantitats “ingressades indegudament” durant els últims dos anys, mentre que l’ens comarcal va avançar que ho recorrerà (vegeu el desglossament).

La resolució judicial no especifica la quantitat que s’ha de tornar als ajuntaments, una xifra que s’ha d’establir a la fase d’execució. L’alcalde de Sant Ramon, Aleix Bochaca, estima que en el cas del seu municipi podria ascendir uns 12.000 euros a l’any des del 2016. Val a recordar que els ajuntaments repercuteixen en el cost del proveïment al rebut de l’aigua que paguen els veïns.

El recurs dels ajuntaments, tots governats pel PDeCAT, va impugnar tant les tarifes com el fet que el consell s’atribuís la competència sobre la gestió de l’aigua a través d’un canvi al conveni de gestió amb els municipis. La sentència estima que la competència del subministrament d’aigua és municipal i l’ens comarcal tan sols la té delegada. En conseqüència, anul·la també les tarifes al no haver-les consensuat amb els consistoris.

El problema pel preu de l’aigua impulsat pel govern comarcal d’ERC, INSE i PSC es va convertir en un tema polític que va posar en evidència les discrepàncies amb el PDeCAT. Aquestes tensions van tornar a sortir a la llum al negociar la portada d’aigua des del canal Segarra-Garrigues.

Casoliva defensa el preu actual davant un conveni “obsolet”

El president del consell comarcal, Xavier Casoliva (ERC), va avançar que recorreran la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè “provoca una situació injusta ja que es basa en un conveni obsolet”. Davant de l’antic acord, Casoliva va defensar que les tarifes que l’ens comarcal va fixar el 2016 ajusten el preu del subministrament al consum real. Val a recordar que el conveni es basava en un consum de tres-cents litres per habitant al dia (vegeu les claus). “Si Cervera i Guissona consumissin els tres-cents litres d’aigua al dia que pagaven, les granges de pobles de la comarca no es podrien proveir”, va apuntar el president comarcal.

tracking