SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Tres atacs d'óssos amb divuit ovelles mortes agreugen la tensió a Aran

Unitat d’Aran reclama la dimissió del conseller de Territori per “mirar a un altre costat” || Després que el Conselh demanés per unanimitat tornar Goiat a Eslovènia

Algunes de les ovelles mortes ahir al municipi d’Arres.

Algunes de les ovelles mortes ahir al municipi d’Arres.ORIOL SALA SÁNCHEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres atacs d’óssos a ramats es van saldar dimarts a la nit amb divuit ovelles i un poltre morts a Aran, segons van confirmar ahir ramaders i fonts del Conselh. La major part de les morts va tenir lloc a Arres, on catorze ovelles es van estimbar al fugir d’un plantígrad encara sense identificar. Un altre exemplar desconegut en va matar quatre més a Baqueira (Naut Aran), i per la seua part el mascle Goiat va devorar un poltre a la muntanya de Mont (Vielha e Mijaran). Aquest ós d’origen eslovè, reintroduït per la Generalitat, va aparèixer aquesta setmana a la pedrera d’Arties, a uns 1.500 metres del poble. Van trobar-ne les empremtes al costat de les de pneumàtics en una zona de pas de vehicles.

L’amo de les ovelles d’Arres va trobar ahir els cadàvers envoltats de desenes de voltors. L’ós en va devorar una i la resta es van estimbar. El propietari va dir que estaven prenyades, va recordar que una ovella tarda dos anys a criar i va recalcar que les indemnitzacions no compensen les pèrdues. Aquests nous atacs arriben mentre creixen les protestes de ramaders per la voracitat de Goiat, pels satacs a prop de pobles i per l’augment d’óssos al Pirineu, que podrien arribar a cinquanta aquest any (vegeu les claus). Unitat d’Aran, a l’oposició al Conselh, va demanar ahir a la tarda la dimissió del conseller de Territori, Damià Calvet, al qual acusen de “mirar cap a una altra banda pels greus atacs als ramats aranesos”. Així mateix, va reclamar “més contundència” al Conselh Generau “en la defensa dels interessos del sector primari i del sector turístic” d’Aran.

Algunes de les ovelles mortes ahir al municipi d’Arres.

Algunes de les ovelles mortes ahir al municipi d’Arres.ORIOL SALA SÁNCHEZ

tracking