SEGRE

AGRICULTURA DOMINI PÚBLIC

La pujada de taxes per conrear les riberes dels rius és del 500% i afecta 194 agricultors

De la Noguera i el Segrià que gestionen finques de la Generalitat als marges del Segre i la Noguera Ribagorçana || Agricultura concedeix un pagament fraccionat i en tres anys es tornarà a revisar

Una finca conreada al marge del riu Segre a la zona del Baix Segrià.

Una finca conreada al marge del riu Segre a la zona del Baix Segrià.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 194 agricultors del Segrià i la Noguera són els afectats per la pujada dels preus per conrear a les riberes dels rius Segre i la Noguera Ribagorçana, segons les dades de la conselleria d’Agricultura. Explotar aquests terrenys pròxims als cursos fluvials de domini públic és un aprofitament que es preveu en el pla anual d’aprofitaments de la Generalitat del 2018 i aquest any s’han actualitzat els preus després de més de quinze anys sense modificar-los. De fet, la majoria d’agricultors pagaven fins ara una taxa molt inferior, establerta als anys seixanta i setanta, i ara s’ha establert un cànon d’aprofitament de 300 euros per hectàrea i any o la quantia proporcional si són metres quadrats (inferior al preu d’una ocupació de terra públic per a cultiu). Així mateix, també s’ha aprovat un preu mínim de seixanta euros a l’any per cobrir els costos de la gestió administrativa. No obstant, fonts de la conselleria van apuntar que aquesta “taxa administrativa de seixanta euros” podria suspendre’s davant del rebuig dels agricultors a l’increment del total del cànon.

La majoria de pagesos van denunciar una pujada “desmesurada” de gairebé un cinc-cents per cent. Agricultura va ratificar que l’increment és important perquè no s’havia actualitzat en gaires anys. Van assenyalar que alguns beneficiaris no pagaven més de cinc euros a l’any, la qual cosa suposava una mala gestió del patrimoni de la Generalitat de Catalunya. La mitjana de preu que es pagava fins ara era de 52,5 euros a l’any i ara passarà a ser de 284 euros a l’any. Una parcel·la de superfície mitjana de 0,25 hectàrees pagava actualment 13,75 euros anuals i ara passarà a pagar setanta-cinc euros. En aquest sentit, van assenyalar que tots els agricultors que ho sol·licitin podran pagar aquesta quantia de manera fraccionada i que el preu establert és per a tres anualitats, quan està previst fer una altra revisió. Agricultura està informant els afectats de la nova mesura els planteja la possibilitat de presentar al·legacions. El delegat d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, ja va apuntar que els agricultors poden negar-se a pagar aquest increment encara que si ho fan hauran de deixar d’explotar aquests terrenys. De fet, amb la nova actualització de preus el nombre d’afectats podria reduir-se, segons el departament d’Agricultura, que vol regularitzar la situació i permetre els pagesos que mantinguin els seus cultius per no haver de treure a concurs l’explotació d’aquestes finques.

D’altra banda, la direcció general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del departament d’Agricultura ha previst una inversió de 75.000 euros entre aquest any i el 2020 per a la millora, el sanejament i la prevenció d’incendis en els espais de les riberes dels rius Segre i la Noguera Ribagorçana, els quals afronten amb els terrenys dels aprofitaments agrícoles. De fet, els agricultors poden gestionar aquestes finques per raó de veïnat.

Alguns afectats temen que la mesura busqui fer-los fora Alguns dels agricultors consultats temen que l’increment d’aquest cànon estigui motivat per tal d’ampliar la flora de les “riberes” i eliminar així els cultius que durant anys han treballat, van apuntar. Així mateix, van dir que és una mesura per fer-los fora d’unes finques i així “Agricultura pot gestionar aquests terrenys”, van afegir. A partir de setembre està previst que el departament d’Agricultura enviï les primeres factures que renovin el contracte d’aprofitament.

tracking