SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Aran té des del maig dos trampes per caçar óssos, per ara sense èxit

Sindicats i organitzacions agràries s’afegeixen a l’exigència de traslladar Goiat || Convoquen una manifestació a Castanesa, on un pastor va foragitar un ós

Imatge d’una de les gàbies per capturar óssos que es van instal·lar al maig.

Imatge d’una de les gàbies per capturar óssos que es van instal·lar al maig.PIROSLIFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El projecte Piroslife té desplegades des de fa aproximadament dos mesos a Aran dos gàbies per capturar óssos i col·locar-los un GPS, encara que de moment no han tingut cap èxit. Fonts de la conselleria de Territori van explicar ahir que tenen “constància que els exemplars s’han atansat a aquestes trampes, malgrat que cap hi ha entrat”. Des de la Generalitat van apuntar que “els mesos de juliol i l’agost són una mala època” i van assegurar que el dispositiu es tornarà a activar entre el setembre i l’octubre. Quan es va fer públic el projecte, des de Piroslife van afirmar que la previsió era instal·lar tres gàbies i que una seria al Sobirà. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que els membres de l’equip de seguiment de l’ós es familiaritzi en la captura i localització d’aquests animals per poder respondre així davant de possibles emergències.

D’altra banda, sindicats i organitzacions agràries es van afegir ahir a la reclamació del Conselh Generau d’Aran, que exigeix a la Generalitat que capturi l’ós Goiat i el torni a Eslovènia, el seu país d’origen. Així, Unió de Pagesos (UP) va demanar ahir a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que intercedeixi davant de Territori perquè “tregui de la muntanya per sempre” Goiat “abans que causi danys pitjors”. Per la seua part, Pere Roqué, president d’Asaja Lleida, considera que “se l’ha traslladar-lo tant sí com no” i va avançar que portaran aquesta petició davant de Brussel·les. El responsable de ramaderia de muntanya de JARC, Josep Bombardó, va anar més enllà i va valorar que ni translocació ni protocols de dissuasió resolen els problemes d’un animal amb una conducta anòmala. “En aquests casos se’ls ha de sacrificar”, va dir, encara que sense anomenar Goiat. Les tres entitats van recordar que durant anys han protagonitzat protestes pels danys de la fauna salvatge a l’agricultura i la ramaderia. En un altre ordre, una dotzena d’entitats del sector ramader de Lleida i Aragó han convocat una nova manifestació amb el lema “SOS Ramaderia extensiva” divendres vinent a Castanesa, el municipi on un pastor va foragitar un ós per protegir el seu ramat dimecres.

tracking