SEGRE

REGADIUS BALANÇ

El Govern calcula que el Segarra-Garrigues costarà prop de 250 milions d'euros més

Es va adjudicar el 2002 per 924 milions d’euros i la previsió actual és que el preu s’elevi fins als 1.183 milions || Les mesures ambientals imposades per la UE representaran uns 61 milions més

Una finca regada a la zona de Concabella, a la Segarra. En total, l’aigua arriba a 35 municipis de cinc comarques del pla de Lleida.

Una finca regada a la zona de Concabella, a la Segarra. En total, l’aigua arriba a 35 municipis de cinc comarques del pla de Lleida.XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quinze anys després de la primera pedra del Segarra-Garrigues (es compleixen dimarts vinent), la Generalitat calcula que la construcció de la infraestructura hidràulica li costarà finalment uns 1.245 milions d’euros, un import que inclou les obres de les xarxes primària i secundària de reg (1.048 milions); la xarxa de camins i drenatges (78 milions); les línies i les subestacions elèctriques (32,4 milions); un centre de control i comunicacions (5,8 més) i les expropiacions de xarxes i de línies elèctriques (uns 19 milions d’euros), així com les mesures ambientals imposades per la UE per pal·liar l’impacte del canal en la flora i la fauna protegides (uns 61 milions d’euros més). Aquesta última quantitat es va incorporar a partir de la Declaració d’Impacte Ambiental del canal del 2010, forçada per una sentència de la Unió Europea que condemnava a corregir el perjudici ambiental de les obres.

La Generalitat de Catalunya va adjudicar la seua part de les obres del canal, la xarxa de reg, el desembre del 2002 a l’UTE Aigües Segarra-Garrigues per 924 milions d’euros, per la qual cosa si es compara aquesta xifra amb la que s’especula ara sobre el cost global final, sense incloure les mesures ambientals sobrevingudes (1.245 milions d’euros menys 61 milions, és a dir, 1.183 milions d’euros), el sobrecost del canal serà d’uns 259 milions d’euros. A aquests s’han d’afegir els 61 per a mesures ambientals. Tenint en compte els 259 milions d’euros, la desviació pressupostària del canal rondarà el 28%, una xifra considerable, encara que lluny del 80% que es va apuntar en estudis interns de l’antiga empresa pública Regsega.

A més, la conselleria d’Agricultura calcula que actualment ha dut a terme obres i intervencions per valor de 772 milions d’euros, per la qual cosa queda pendent d’execució un 38% dels treballs (473 milions). La inversió feta inclou el 98% de la xarxa primària de reg i faltarà la major part de la secundària, que s’executa per sectors i només a petició d’un 60% dels regants. Les xifres no inclouen l’IVA, que ha oscil·lat entre el 16 i el 21%. La part del Segarra-Garrigues que construeix l’Estat (presa de Rialb, canal principal i presa de l’Albagés) ja està finalitzada, només falten les obres complementàries i de la implantació del pla de seguretat de l’embassament de les Garrigues.

Nou anys de reg, aigua a cinc comarques El passat dia 5 es van complir nou anys des de l’arribada de l’aigua a la primera finca, a Oliola (juliol del 2009). L’aigua ja arriba a les cinc comarques del pla per les quals ha de passar i ha suposat la introducció de nou cultius, entre els quals el safrà o el bròquil. També ha consolidat els de la zona, com el cereal, l’ametlla, l’olivera i la vinya. En aquests nou anys hi ha hagut quatre governs i cinc consellers, i tots han apostat pel canal, la inversió més gran en Catalunya al costat de la línia 9 del metro.

Una finca regada a la zona de Concabella, a la Segarra. En total, l’aigua arriba a 35 municipis de cinc comarques del pla de Lleida.

Una finca regada a la zona de Concabella, a la Segarra. En total, l’aigua arriba a 35 municipis de cinc comarques del pla de Lleida.XAVIER SANTESMASSES

tracking